Comisarul UE pentru Afaceri climatice şi Energie, Miguel Arias Canete, a explicat că Bruxellesul nu analizează deocamdată impunerea de sancţiuni Washingtonului.

"Nu analizăm această posibilitate. Intenţionăm să arătăm că implementarea obiectivelor noastre este pozitivă pentru economie, pentru dezvoltarea unor tehnologii sofisticate şi pentru bunăstarea cetăţenilor", a afirmat Canete, citat de site-ul agenţiei Reuters. Declaraţia a fost făcută înainte ca Donald Trump să anunţe formal retragerea Statelor Unite din Acordul Paris.

Liderii ţărilor UE au condamnat decizia lui Donald Trump de a abandona prevederile Acordului climatic, dar probabil mizează pe faptul că unele state americane vor continua să aplice standardele solicitate, distanţându-se de politicile Administraţiei de la Washington.

În plus, Bruxellesul probabil consideră că ieşirea efectivă a SUA din Tratat nu se va putea produce până în anul 2020, când vor fi noi alegeri prezidenţiale.

Donald Trump nu a anunţat un calendar al retragerii Statelor Unite din Acordul de la Paris, notează BBC. Tratatul prevede că niciun stat nu se poate retrage până la împlinirea a trei ani de la intrarea în vigoare.

Acordul a intrat în vigoare pe 4 noiembrie 2016. Procesul de ieşire a unei ţări din acordul care prevede măsuri pentru diminuarea emisiilor poluante durează un an de la data anunţării deciziei.

Practic, Statele Unite pot anunţa decizia de ieşire din Tratatul climatic abia pe 4 noiembrie 2019, iar ieşirea efectivă se va produce în noiembrie 2020, exact când vor fi alegeri prezidenţiale.