20:06:20 19.04.2024
Stiri

Vladimir Putin: RUSOFOBIA este contraproductivă şi nu va dura etern

Știri 02.06.2017 13:30 Vizualizări1783 Autor: Ziarul National


Vladimir Putin: RUSOFOBIA este contraproductivă şi nu va dura etern Sursa: hotnews.ro

Vladimir Putin a denunţat joi „rusofobia contraproductivă” a occidentalilor, în deschiderea unei întâlniri anuale cu mediile de afaceri ruse, care reprezintă pentru Kremlin vitrina unei economii ce merge mai bine şi atrage investitori din întreaga lume, relatează AFP.

Premierul indian Narendra Modi este invitatul de onoare al preşedintelui rus, care urma să-l primească joi după-amiază în marja Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg (nord-vest).

Acest eveniment are loc într-un context de relansare, după doi ani de recesiune cauzată de căderea preţurilor petrolului şi sancţiunilor care i-au fost impuse din cauza crizei ucrainene. Însă fără ca instalarea la Casa Albă a lui Donald Trump sau ca alegerile prezidenţiale din Franţa să permită încălzirea sperată.

„Rusofobia” occidentalilor, a declarat Putin la o întâlnire cu reprezentanţi ai presei, este „evidentă” şi „depăşeşte limitele”. Însă „ea nu va dura etern, fie şi numai pentru că trebuie să aibă loc o conştientizare a faptului că ea este contraproductivă şi aduce prejudicii întregii lumi”, a adăugat el.

Potrivit preşedintelui rus, această politică este legată de emergenţa unei lumi multipolare, mulţumită eforturilor Rusiei, ceea ce nu le place unora, care impun Moscovei „restricţii economice al căror efect este absolut nul”.

Prezenţa lui Modi simbolizează legăturile pe care Kremlinul vrea să le consolideze cu ţări emergente, pe fondul tensiunilor cu occidentalii.

Însă relaţiile dintre cele două puteri nu s-au destins în ultimii ani. New Delhi, un aliat militar al URSS în timpul Războiului Rece, s-a reorientat către Statele Unite şi Franţa pentru a-şi diversifica achiziţiile de armament. Şi a apreciat prea puțin faptul că a văzut Moscova apropiindu-se de rivalii săi Pakistanul şi China.

După ce se întâlnesc şi semnează contracte, mai ales energetice, Putin şi Modi urmează să ia cuvântul vineri, în faţa publicului de la forum.

Sunt anunţaţi, de asemenea, cancelarul austriac Christian Kern şi secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Autorităţile ruse scot în evidenţă afluenţa prevăzută ca pe un semn al interesului investitorilor internaţionali faţă de Rusia.

Peste 8.000 de participanţi sunt aşteptaţi în fosta capitală imperială, inclusiv directori ai unor multinaţionale franceze (ca Total şi Engie) şi americani (Chevron şi Beoieng), cărora Washingtonul le-a recomandat să nu participe la Forum după anexarea Crimeii.

Alegeri prezidenţiale

Preşedintele rus urmează, de asemenea, să participe la o masă rotundă care reuneşte reprezentanţi ai mediilor de afaceri ruse şi americane - o premieră în ultimii trei ani.

„Mesajul pe care vrea să-l transmită administraţia prezidenţială este că Rusia rămâne deschisă la afaceri cu companii publice care lucrează cu India, Arabia Saudită şi fonduri suverane”, apreciază Charles Robertson, economistul-şef al Băncii Renaissance Capital.

Autorităţile ruse dau asigurări că economia ţării s-a adaptat deja la preţurile mici ale hidrocarburilor şi sancţiunilor care afectează finanţarea unor sectoare întregi pe pieţe internaţionale.

Ele recunosc totodată că, în lipsa unor reforme, perspectivele creşterii rămân modeste pe termen mediu, departe, în orice caz, de expansiunea spectaculoasă care a marcat primele două mandate ale lui Putin (2000-2009), pe fondul creşterii cursului petrolului.

„Transformări structurale sunt necesare, însă punerea lor în aplicare nu este uşoară”, a recunoscut joi ministrul Finanţelor Anton Siluanov, în deschiderea Forumului.

Foarte probabil un candidat în alegerile prezidenţiale prevăzute în martie, preşedintele rus a cerut Guvernului şi mai multor centre de reflecţie piste în vederea accelerării acestei tendinţe.

Aceste propunerii constituie esenţialul dezbaterilor în prima zi a Forumului.

Subiectele cruciale abordate privesc competitivitatea economiei ruse, în contextul unei aprecieri a rublei care-i îngrijorează pe exportatori şi ideea controversată a unei scăderi a cotizaţiilor sociale finanţate printr-o creştere a TVA.

Sistemul pensionării constituie alt subiect sensibil, iar o creştere a vârstei pensionării (în prezent de 55 de ani în cazul femeilor şi 60 de ani al bărbaţilor) pare tot mai probabilă în faţa problemei declinului populaţiei active.

Sursa: hotnews.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md