Oleg Rotari a câştigat concursul pentru funcţia de Agent guvernamental

Comisia de selecție l-a declarat învingător la funcția de Agent guvernamental pe Oleg Rotari. Candidatura lui va fi înaintată Guvernului pentru desemnare, de ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.

Oleg Rotari are diplome de licență și master în drept, a făcut studii de filologie (germană – engleză). Potrivit CV-ului, el activează de aproape 5 ani ca jurist detașat la CtEDO. În perioada iunie 2008 – noiembrie 2009, Rotari a deținut funcția de consultant în direcția Agent guvernamental a Ministerului Justiției.

Conform legii cu privire la Agentul guvernamental, numirea în funcție va fi adusă la cunoștința Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), prin intermediul Reprezentanţei Permanente a Republicii Moldova de pe lângă Consiliul Europei.

Oleg Rotari a promovat concursul cu un scor final de 9,5 puncte, potrivit Hotărârii Comisiei. Candidatul a susținut proba scrisă, interviul, testul de cunoaștere a limbilor oficiale ale UE.

Comisia de concurs a fost formată din 6 membri: Eduard Serbenco, viceministrul Justiției, Cristina Melnic, șefa direcției generale legislație, Ruxanda Revencu, șef-adjunct al direcției generale Agent Guvernamental, Aliona Medvețcaia, reprezentanta Cancelariei de Stat, Violeta Cojocaru, membra Consiliului Superior al Magistraturii și Vitalie Nagacevschi, avocat, președintele asociației obștești „Juriștii pentru drepturile omului”.

Amintim că, în perioada martie 2016 – aprilie 2017, funcția de Agent guvernamental a fost deținută de Marin Gurin. În octombrie 2016, el a fost detașat, prin hotărâre de Guvern, într-o misiune de asistență în Mali. Anterior, această funcție a mai fost ocupată de Lilian Apostol, Vladimir Grosu, Vitalie Pârlog și Vitalie Nagacevschi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.