PL trece în opoziție, acuzând PD că și-a subordonat toate organele de drept

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Liberal (PL) trece în opoziție și acuză partenerul de coaliție – Partidul Democrat (PD) că și-a subordonat toate organele de drept. Mai mult, liberalii spun că primarul general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, și ministrul liberal al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, sunt „deținuți politici”.

PL a anunțat astăzi oficial că trece în opoziție, declarând că Republica Moldova se îndreaptă pe o cale greșită, iar PD și-a subordonat toate organele de drept, folosind aceste instituții ale statului și cetățenilor pentru atingerea obiectivelor sale politice.

„Partidul Democrat a concentrat, fără precedent în istoria recentă a Republicii Moldova, puterea reală a statului și-a subordonat instituțiile de drept și instanțele de judecată, a mimat organizarea de concursuri publice pentru ocuparea funcțiilor de conducere în instituții, montând pe aceste poziții oameni loiali, determinați să execute comenzi politice vădit ilegale”, a declarat deputatul PL Roman Boţan, care a citit declaraţia formaţiunii.

În opinia liberalilor, în spațiul public au apărut zeci de cazuri, ce aveau elemente vădite de poliție politică și justiție selectivă, îndreptate împotriva PL, astfel aceștia spun că primarul liberal al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, și ministrul liberal al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, sunt „deținuți politici”.

„„Nota de plată” pentru verticalitatea PL și apărarea intereselor majorității cetățenilor Republicii Moldova, nu a întârziat să vină: asupra PL și, în mod special, asupra liderilor acestuia, au fost asmuțite armatele de denigratori ai PD și socialiști, pregătind opinia publică pentru acțiuni penale împotriva fruntașilor PL”, se arată în declarație.

Totodată în declarația PL, se menționează că atmosfera de lucru din cadrul coaliției de guvernare s-a schimbat radical după alegerile prezidențiale câștigate de Igor Dodon.

„Punctul culminant al crizei din interiorul coaliției de guvernare a reprezentat inițierea, de către PD, a modificării sistemului electoral, prin adoptarea modelului uninominal și opoziția intransigentă a PL în acest sens, deznodământul fiind, coabitarea PD cu PSRM pe acest subiect, iar compromisul „rezonabil” al escapadei politice fiind votarea în primă lectură a proiectului de adoptare a sistemului electoral mixt, propus de liderul ideatic al socialiștilor, președintele pro-moscovit Igor Dodon. Elementele de coabitare periculoasă dintre PD și PSRM au crescut exponențial în ultima perioadă, spre exemplu: numirea ambasadorilor din rândul deputaților socialiști, trocul de la SA „Moldova Gaz”, numirea judecătorilor, inclusiv la Curtea Constituțională, transmiterea către Dodon a clădirii președinției și multe altele”, se mai arată în declarația de trecere în opoziție.

De menționat că la sfârșitul săptămânii trecute PL a anunțat că părăsește coaliția de guvernare, după ce edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost arestat de ofițerii CNA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...