Sepp Blatter a demisionat din funcția de președinte al FIFA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Elveţianul Joseph Blatter a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că demisionează din funcţia de preşedinte al FIFA, după ce a fost reales, vineri, pentru a cincea oară.

Blatter, 79 de ani, a demisionat la patru zile după ce a fost ales pentru al cincilea mandat.

El și-a anunțat decizia într-o conferință de presă la Zurich, la șase zile după ce FBI a făcut percheziții într-un hotel din acest oraș elvețian și a arestat mai mulți oficiali FIFA.

„FIFA a fost viața mea… ce contează cel mai mult pentru mine sunt FIFA și fotbalul din lumea întreagă”, a spus Blatter.

„Va fi convocat un congres extraordinar pentru a-l alege cât mai curând pe urmașul meu”, a adăugat el.

„Chiar dacă am fost reales, nu eram susținut de toată lumea fotbalului”, a afirmat Blatter.

Potrivit lui, FIFA, „în fața unor provocări care nu se opresc, are nevoie de o restructurare profundă”.

Blatter fusese reales vineri după ce contracandidatul său, prințul iordanian Ali Bin Al Hussein, s-a retras înaintea turului 2 de scrutin.

Domenico Scala, președintele Comisiei de audit și conformitate a FIFA, a declarat că stabilirea unei date pentru Congresul extraordinar al FIFA va fi sarcina Comitetului Executiv al forului mondial și probabil va fi între decembrie și martie 2016, informează agenția DPA.

„Sunt decis să stabilesc condițiile pentru alegerea unui nou președinte. Vor fi reforme în privința organizării alegerilor”, a precizat Scala.

FIFA se confruntă cu un uriaş scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului.

Şapte oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi, săptămâna, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA, în legătură cu fapte de corupţie: Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreşedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, şi Jose Maria Marin (Brazili), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 150 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

Totodată, Parchetul elveţian a confiscat, miercuri, documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, în cadrul urmăririi penale începute cu privire la fapte, pentru „spălare de bani şi management defectuos”, în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, ediţiile din 2018 Rusiei şi 2022 Qatarului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...