Prin urmare, reprezentanţilor instituţiei nu le rămâne decât să facă regulă printre micii antreprenori, precum unii care activează pe piaţa publicitară, sau cei care produc hârtie igienică. Este un eşec, astfel califică unii experţi economici activitatea Consiliului Concurenţei din Republica Moldova.

Consiliului Concurenţei şi-a enumerat astăzi succesele înregistrate anul trecut. Şefa de la Concurenţă, Viorica Cărare, s-a lăudat presei că instituţia pe care o conduce a sancţionat mai mulţi agenţi economici care nu au respectat regulile unei concurenţe loiale.

Printre exemplele scoase în prim plan, Cărare evidenţiază un agent economic care a fost sancţionat pentru că a copiat de la un alt antreprenor ambalajul de pe hârtia igienică.

Întrebată când va fi demonopolizată piaţa de colectare şi comercializare a fierului uzat, şefa de la Concurenţă a strâns din umeri, declarând că legea nu-i permite acest lucru.

Cărare face referire la o hotărâre de Guvern din 2002 în baza căreia Societatea pe Acţiuni "Metalferos" a primit dreptul exclusiv de a exporta metale feroase.

Asta în pofida nemulţumirilor exprimate de către angajaţii mai multor companii de colectare a fierului. Aceştia au organizat anterior numeroase proteste pentru a cere liberalizarea exportului de metal uzat. Înţelegeri de cartel există şi pe piaţa carburanţilor, recunoaşte şefa de la Concurenţă. De această dată, însă, ea nu poate interveni din cauza unui Regulament al Agenţiei pentru Reglementare în Energetică.

În acest context, unii experţi economici califică activitatea Consiliului Concurenţei pe piaţa Republicii Moldova drept un eşec.

„Aceste cazuri de monopol sunt neglijate de către acestă instituţie. Consiliul Concurenţei, pe care îl conduce doamna Cărare eşuează an de an în a se manifesta pe piaţă. Concurenţa veridică se referă nu doar prin copieri de imagine şi plasarea acesteia pe hârtii igienice”, afirmă expertul economic Vitalie Rapcea.

„Eficienţa acestui consiliul este egală cu zero. Avem monopoluri pe toate pieţele. Consiliul Concurenţei vedem că îşi face ritualul, amendează câţiva antreprenori de electrocasnice şi se ocupă de anumite fleacuri în loc să lupte pentru liberalizarea pieţei. Asta mă duce cu gândul că nu avem nevoie de un asemenea Consiliu. Ei trebuie să fie proactivi şi nu retroactivi”, a spus Victor Ciobanu, un al expert economic.

Precizăm că anul trecut, cei 56 de angajaţi ai Consiliului Concurenţei au încasat, pe lângă salarii, prime în valoare de peste două milioane de lei. Conducerea instituţiei a împărţit bani de Ziua funcţionarului public, Ziua Economistului, Ziua juristului, Ziua concurenţei, dar şi de Ziua femeii, când şi-au luat prime şi bărbaţii. Neregulile financiare au fost depistate de auditorii Curţii de Conturi, potrivit căreia, banii au fost oferiţi în lipsa reglementărilor instituţionale, iar uneori şi în afara cadrului normativ-legal.