Pe lista meciurilor suspecte figurează ultimele două partide jucate de echipa RAEC Mons în divizia a doua din Belgia, precum şi un amical disputat de altă formaţie din Belgia, Oostende, contra albanezilor de la Skenderbeu (0-4 în ianuarie).

Jucătorii lui Skenderbeu (echipă ce a câştigat titlul în Albania, la finalul sezonului) sunt cei au încercat să organizeze manipularea rezultatului amicalului cu Oostende, iar pe cele două meciuri ale lui Mons s-au mizat 50 de milioane de euro, a precizat Federbet, agenţia de control a fluxurilor financiare în jurul pariurilor sportive.

Între 2008 şi 2011, Europol a detectat 680 de meciuri trucate. Sezonul 2013-2014 a văzut apariţia a 460 de cazuri. În acest moment, există suspiciuni foarte puternice în legătură cu peste 50 de jocuri disputate în Europa în sezonul 2014-2015.

În această primăvară, la Chişinău, au fost mai multe reţineri privind un eventual meci trucat între Dinamo-Auto Tiraspol şi Dacia Chişinău.

Corupţia, provenită mai ales din Asia, a trecut de la competiţiile de top la campionatele de planul doi sau la diviziile inferioare.

De acest flagel sunt afectate campionatele din Croaţia, Letonia, România, Slovenia, Cipru sau Ucraina, se arată în raport.

În Cipru, "malversaţiunile sunt atât de numeroase, încât singurii care nu ştiu rezultatul sunt suporterii de pe stadion", s-a plâns europarlamentarul socialist belgian Marc Tarabella, responsabil cu protecţia consumatorilor.

Potrivit lui Tarabella, sumele de bani pariate "sunt încă mai tulburătoare pentru meciurile din diviziile inferioare, mai ales atunci când se cunosc dificultăţile financiare ale multor cluburi la acest nivel".

În 2012, cifra de afaceri anuală legată de pariurile sportive la nivel mondial a fost de peste 500 de miliarde de dolari (adică 4% din PIB-ul european). 10% din această sumă ar fi de origine criminală, potrivit autorităţilor europene.

"Problema este din ce în ce mai mare şi din ce mai profundă în fiecare săptămână. Doar în ultimul weekend, noi am înregistrat şapte tentative de trucare", a constatat Francisco Barranca, secretar general al Federbet.

"A existat chiar un meci amical 'fantomă' între echipa portugheză Freamunde şi cea spaniolă Ponferradina care n-a avut niciodată loc şi a fost disputat de 22 de copii! Mai multe mii de euro au fost mizate pe această întâlnire", a povestit el.

Federbet va depune plângeri în faţa justiţiei din Belgia, Italia, Spania şi Portugalia.

Marc Tarabella cere ca frauda în domeniul sportului să fie socotită infracţiune în legile naţionale ale statelor membre UE. El cere de asemenea ca operatorii să contacteze sistematic ligile când sunt detectate mize toxice. În plus, trebuie întărită cooperarea între ligi şi operatorii de pariuri, ce ar trebui incluşi în finanţarea mecanismelor dedicate luptei împotriva trucării de meciuri.

Convenţia Consiliului Europei din 2014 în privinţa meciurilor trucate n-a fost semnată decât de nouă state membre, iar niciunul nu a ratificat-o.