14:39:45 24.04.2024
Stiri

VIDEO // Afacere ilegală la POȘTĂ: Ce li se propunea oamenilor care mergeau să ridice coletele care le veneau din străinătate

Anticorupție 01.06.2017 15:20 Vizualizări3971 Autor: Ziarul National


Mergeau la un oficiu poștal din Chișinău să-și ridice coletele pe care le primeau din străinătate, dar li se cerea bani. Dacă refuzau să plătească, erau amenințați că vor avea probleme la eliberarea coletelor.

Oamenii legii anunță că i-au reținut, zilele trecute, pe șeful Postului Vamal Centru 4 al Oficiului Poștal MD2000 din municipiul Chișinău, împreună cu șase inspectori vamali, un operator poștal, doi administratori a două întreprinderi și o persoană civilă care sunt suspectați de corupere pasivă și activă. Aceștia ar fi prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ cinci milioane de lei.

Gruparea a fost monitorizată timp de trei luni, iar oamenii legii au stabilit că suspecții, cu vârste cuprinse între 33 și 58 de ani, domiciliați în Chișinău, estorcau permanent bani de la persoanele destinatare ale coletelor poştale internaţionale care veneau să le ridice.

În schimbul banilor, funcţionarii din cadrul Serviciului Vamal eliberau coletele poştale internaţionale fără efectuarea controlului vamal propriu-zis şi fără calcularea şi încasarea drepturilor de import pentru acestea.

În cazul în care oamenii refuzau să plătească, membrii acestui grup îi ameninţa cu tergiversarea procesului de vămuire şi calcularea unei valori exagerate a mărfurilor primite prin intermediul coletelor poştale internaţionale.

Șeful Postului Vamal Centru 4 și administratoarea unei companii de poștă privată au fost reținuți în flagrant delict, după ce ultima a transmis o sumă mare de dolari. Aceștia au fost depistați în biroul de serviciu al șefului Postului Vamal care avea rolul de a coordona inspectorii vamali ca aceștia să efectueze un control superficial și să completeze chitanțe de plată mai mici decât cele ce urmează a fi achitate pentru devamarea mărfurilor în schimbul unor sume de bani.

În cadrul perchezițiilor au fost găsite 3 300 de dolari, 2 250 de euro, 18,5 mii de lei sute de mii de ruble rusești etc., dar și listele persoanelor ce au remis colete și trimiteri poștale, liste cu datele persoanelor beneficiare de colete, notebook-uri cu informație ce vizează tranzacțiile economice, înscrieri de ciornă, baza de date contabilă, calculatoare, telefoane mobile, stickuri, contractele cu companii nerezidente, precum și ștampila unei entități economice înregistrate în Israel.

După descinderile de la poștă au fost reținute șapte persoane pentru 72 de ore, iar dacă vor fi găsite vinovate riscă până la 10 ani de închisoare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md