Crucea Roşie, a cărei echipă este pe teren pentru "a colecta informaţii precise", a vorbit de asemenea despre "cel puţin 44 de imigranţi morţi".

Potrivit unei surse locale de securitate, ''aceşti migranţi subsaharieni, inclusiv bebeluşi şi femei, au murit de sete după ce vehiculul lor s-a defectat''.

Zona Agadez este placa turnantă a traficului cu migranţi care încearcă să ajungă în Europa. Din Niger, migranţii trec în Libia, iar de pe coasta mediteraneană a acesteia pornesc către Europa cu ajutorul ambarcaţiunilor puse la dispoziţie de traficanţi. În ultimii ani peste o jumătate de milion de migranţi originari din ţările Africii subsahariene au reuşit să ajungă în acest mod în Europa, majoritatea debarcând în Italia.

Italia şi Germania au adresat recent Comisiei Europene o scrisoare în care solicită deschiderea unei misiuni a Uniunii Europene la frontiera dintre Libia şi Niger pentru combaterea imigraţiei ilegale. În scrisoare se menţionează că anul acesta din ianuarie şi până în aprilie în Italia au debarcat 42.500 de migranţi veniţi pe ruta mediteraneană, 97% dintre ei fiind îmbarcaţi pe coastele Libiei.