Cel mai costisitor program de înarmare din SUA: Primele exerciţii militare cu avionul F-35

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Avioanele de vânătoare F-35, concepute de compania americană Lockheed Martin, urmează să ia parte pentru prima oară la un exerciţiu militar important din SUA, în această săptămână, aceasta fiind o nouă etapă decisivă în ceea ce este considerat a fi cel mai costisitor program de înarmare din Statele Unite.

Exerciţiul, intitulat „Green Flag West”, urmează să testeze capacitatea forţelor militare americane de a se angrena în conflicte aer-sol, respectiv să ajute trupele de la sol care localizează posibile atacuri aeriene să se pregătească de luptă.

La acest exerciţiu urmează să ia parte mai multe avioane de vânătoare F-35 Lightning II de tip A, acestea fiind concepute şi fabricate de Lockheed Martin în trei versiuni (A, B şi C).

Aceste exerciţii reprezintă o modalitate importantă de a expune armamentul şi piloţii la scenarii de luptă mult mai realiste, conform generalului american Herbert Carlisle, citat de Reuters.

Forţele Aeriene din SUA au mai utilizat aeronave echipate cu senzori F-35 şi în alte exerciţii, însă acum este pentru prima oară când sunt folosite avioane „reprezentative operaţional”.

Exerciţiile militare cu avioane F-35 au loc la circa şapte luni de la prima aterizare reuşită a unui astfel de model pe puntea unui portavion.

Fabricate în oraşul Fort Worth din Texas, avioanele F-35 au capacitatea de a nu fi detectate de radare şi sunt menite să păstreze supremaţia americană în spaţiul aerian. O serie de întârzieri repetate şi o creştere continuă a bugetului alocat au afectat însă grav reputaţia acestui program.

Bugetul alocat acestui program de înarmare a „explodat” anul trecut la aproape 400 miliarde de dolari pentru 2.443 de avioane, transformându-l în cel mai costisitor proiect de acest gen din SUA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...