Important! Rosspotrebnadzor dă verde pentru vinurile de la Imperial Vin şi Mold-Nord!

Serviciul federal rus Rosspotrebnadzor a anunţat astăzi că este dispus să dea undă verde pentru exportul de vin de la două întreprinderi vinicole din Moldova – Imperial Vin şi Mold-Nord. Federaţia Rusă a stabilit embargou la vinurile din Republica Moldova în septembrie 2013.

„Rosspotrebnadzor a examinat adresarea mai multor întreprinderi vinicole din Republica Moldova privind reluarea livrărilor de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă.

În urma examinării expertizei producţiei alcoolice moldoveneşti, care a fost livrată anterior în Rusia, şi în baza documentelor prezentate, au fost stabilite întreprinderile, ale căror producţie au fost pe parcursul timpului „stabil inofensivă şi calitativă” – Imperial Vin şi Mold-Nord”, a anunţat instituţia rusă.

Pentru soluţionarea chestiunii privind reluarea exportului de vin pe piaţa rusă, cele două întreprinderi vor prezenta mostre de vin pentru expertizarea acestora de către laboratoarele Rosspotrebnadzor.

De notat că aceeaşi instituţie anunţă că în ianuarie-martie , în Federaţia Rusă au fost livrate 445 de loturi de vin, cu un volum de 4,8 milioane litri din UTA Gagauz – Yeri. În prezent doar câteva întreprinderi vinicole din autonomia găgăuză şi regiunea transnistreană pot exporta în Federaţia Rusă. Rosspotrebnadzor precizează că toate loturile au corespuns standardelor calităţii.

Moldova.ORG reaminteşte că după semnarea Acordului de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană în 2013, Rusia,cel mai mare importator de vinuri moldovenești, a impus un embargo asupra produselor vinicole moldovenești. Totuși, unele companii din Găgăuzia au primit dreptul de a exporta produse vinicole în Federația Rusă. Astfel, a fost scoasă de sub embargoul rusesc Vinăria Bostavan, unul din cei mai mari producători de băuturi alcoolice din Moldova, întreprinderea moldo-franceză Kazayak-Vin şi Invinprom SRL.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.