Măsura va fi luată în urma unui scandal recent din armata germană: un ofiţer al Bundeswehr-ului, Franco Albrecht, bănuit că pregătea împreună cu complici atentate împotriva personalităţilor de stânga sau a străinilor, s-a dat timp de mai multe luni drept refugiat sirian, deşi nu vorbea limba arabă.

Franco Albrecht, locotenent în prezent în spatele gratiilor, a reuşit să se înregistreze ca refugiat sirian care a fugit din calea războiului şi a obţinut în această calitate în 2016 dreptul de şedere de un an şi o indemnizaţie lunară de 409 de euro.

El s-a prezentat sub numele de David Benjamin, pretinzând că aparţine unei minorităţi franceze în Siria.

Acest caz incredibil aduce în actualitate întrebări incomode cu privire la gestionarea a peste un milion de dosare de cereri de azil din afluxul de migranţi din perioada 2015-2016, în timp ce autorităţile germane au promis să examineze cu severitate aceste dosare de teama escrocilor şi a ameninţării jihadiste.

'Este un fapt regretabil şi trebuie să aibă consecinţe', a afirmat Thomas de Maiziere, dând asigurări că o asemenea situaţie nu se va mai repeta.