Reacția lui Dodon la expulzarea diplomaților moldoveni din Rusia: „Răspuns proporțional”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Răspuns proporțional”, așa a comentat președinte Republicii Moldova, Igor Dodon, care în aceste zile se află în Federația Rusă decizia Ministerului rus al Afacerilor Externe de a expulza cinci diplomați moldoveni, după ce autoritățile de la Chișinău au trimis acasă un număr similar de diplomați ruși.

„Răspuns proporțional. În cei 25 de ani de istorie a relațiilor diplomatice dintre Moldova şi Rusia relațiile noastre bilaterale nu au fost niciodată atât de tensionate. Iată unde duc deciziile și acțiunile iresponsabile ale Guvernului Republicii Moldova și majorității parlamentare luate în defavoarea poporului său și în favoarea intereselor geopolitice ale curatorilor occidentali”, se arată în reacția lui Dodon, aflat în aceste zile în Federația Rusă.

Totodată, șeful statului anunță că în următoarele zile are preconizate mai multe întâlniri cu oficialii ruși și speră să nu fie anunțat despre acțiuni similare în domeniul economic și social, transmițând că „totul depinde de cum se va comporta Chișinăul”.

De asemenea, Dodon atenționează autoritățile de la Chișinău, declarând că dacă relațiile moldo-ruse vor avea de suferit, „poporul își va spune cuvântul”.

„Dacă guvernarea va continua să intensifice tensiunile, care vor duce la perturbarea relațiilor cu principalul nostru partener strateg – Federația Rusă, noi ne vom spune cuvântul, poporul Republicii Moldova”, se mai arată în reacția lui Igor Dodon.

Ministerul rus al Afacerilor Externe expulzează cinci diplomați moldoveni din Rusia. Despre aceasta anunță RIA Novosti, cu trimitere la MAE-ul rus, fără a preciza însă cine sunt cei cinci diplomați. Agenția menționează că decizia a fost luată drept răspuns față de acțiunile Chișinăului.

O notă în acest sens, MAE-ul rus i-a înmânat consilierului Ambasadei Moldovei la Moscova. Potrivit documentului, cei cinci diplomați urmează să părăsească Federația Rusă în decurs de trei zile (termen similar celui dat diplomaților ruși în Moldova).

Cu toate acestea, ministerul rus de Externe și-a exprimat speranța că Chișinăul își va recunoaște „contra-productivitatea acțiunilor sale neprietenești” față de Rusia și „caracterul destructiv al pasului întreprins de partea moldovenească”, care merge „în contradicție cu principiile parteneriatului și încrederii reciproce”.

Amintim că luni, 29 mai, MAEIE a informat Ambasada Rusă la Chișinău despre decizia de a declara drept persona non grata a cinci diplomați ruși aflați la Chișinău, aceștia urmând să părăsească teritoriul Republicii Moldova în decurs de 72 de ore. Numele acestora nu a fost făcut public oficial nici până acum, la fel cum nu s-au menționat nici motivele pentru care a fost luată decizia.

Premierul Pavel Filip a făcut trimitere la informații parvenite de la serviciile secrete, dar a refuzat să ofere informații suplimentare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...