11:21:23 25.04.2024
Stiri

Opt învinuiți în dosarul privind alimentația în școli și grădinițe și-au RECUNOSCUT VINA

Anticorupție 31.05.2017 15:30 Vizualizări1645 Autor: Ziarul National
Opt învinuiți în dosarul privind alimentația în școli și grădinițe și-au RECUNOSCUT VINA
Poză simbol


Toamna trecută, procurorii anticorupție au reținut numeroși agenți economici și funcționari din cadrul direcțiilor de educație din câteva sectoare ale capitalei, într-un dosar legat de asigurarea școlilor și grădinițelor din Chișinău cu produse alimentare alterate, și anunță că a trimis acest dosar în judecată.

Cei reținuți erau învinuiți și de trucarea licitaţiilor pentru asigurarea cu produse alimentare a instituţiilor preşcolare. Pentru semnarea contractelor de achiziţie, funcționari ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani.

Astăzi, în dosar figurează nouă nume, printre care patru funcţionari publici, inclusiv angajaţi ai Direcţiei Educaţie Tineret şi Sport Buiucani, Spitalului raional Hânceşti, precum şi de la Ministerul Apărării, dar şi cinci reprezentanţi ai agenţilor economici participanţi la licitaţii, incriminați de fapte care țin de corupere pasivă, corupere activă, trafic de influenţă, abuz de serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu.

CITIȚI și STENOGRAME // Cum își BĂTEAU joc agenții economici care livrau produse alimentare în grădinițe: Pește galben „ca o cârpă”, cu PARAZIȚI, macaroane cleioase și cartofi cu sulf

Procuratura Generală anunță că opt învinuiţi din cei nouă și-au recunoscut parţial sau integral vina, iar în cinci cazuri au fost încheiate acorduri privind recunoaşterea vinovăţiei.

Toți învinuiţii se află acum dub control judiciar, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscă pedepse cu închisoarea, amenzi şi privare de drepturi.

Primele ședințe de judecată în acest dosar vor avea loc la Judecătoria mun. Chişinău, sediul Buiucani, pe 8 şi 23 iunie curent.

Procurorii anunță că urmărirea penală continuă în privinţa altor 15 învinuiţi în aceeași cauză penală.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md