Ultimul document semnat de Valeriu Munteanu înainte de a demisiona din funcţia de ministru al Mediului

Înainte de a demisiona din funcţia de ministru al Mediului, Valeriu Munteanu a semnat proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la vânătoare în sezonul 2017-2018, care, al treilea an consecutiv, va interzice  vânătoarea la specii de interes cinegetic. Potrivit documentului, va fi interzisă vânătoarea la iepuri, cerbi, bursuci, potârnichi, fazani, prepelițe, porumbei, rațe și alte păsări.

Proiectul admite doar vânătoarea de vulpi și mistreți în fonduri private.

“Având în vedere rezultatele pozitive obținute în ultimii doi ani în acest domeniu, inclusiv creșterea populației de iepuri și reducerea braconajului, sper sincer că acest proiect de Hotărâre să ajungă să fie aprobat de cabinetul de miniștri, fără concesii tagmei vânătorești, indiferent de presiunea pe care o vor pune reprezentanţii acestora”, a menţionat Valeriu  Munteanu.

De notat că la 3 august 2016 Ministerul Mediului a interzis vânatul la 12 specii de animale și păsări pentru sezonul de vânătoare 2016-2017. Decizia a stârnit indignarea Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor din R. Moldova, care a cerut modificarea acestei decizii.

„Republica Moldova este statul cu cea mai puțină faună sălbatică și cu cei mai mulți vânători raportat la numărul de locuitori și la terenurile pentru vânătoare”, a declarat atunci Valeriu Munteanu.

Reamintim că miniştri delegaţi de Partidul Liberal au depus pe 29 mai cererile de demisie, după ce formaţiunea din care fac parte a anunţat că trece în opoziţie. Primul care a semnat cererea a fost ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, care a postat-o pe pagina sa de Facebook.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.