Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

24 Aprilie, 2024

Şedinţă de aprobare a proiectelor privind impunerea obligaţiilor speciale preventive SA „Moldtelecom” în legătură cu puterea sa semnificativă pe pieţele 4 şi 5

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) anunţă pentru joi, 26 septembrie 2013, ora 14.00, desfăşurarea unei şedinţe publice la care va examina şi aproba proiectele de hotărâri cu privire la impunerea obligaţiilor speciale preventive SA „Moldtelecom” în legătură cu puterea sa semnificativă pe piaţa accesului cu ridicata la infrastructura de reţea la un punct fix (Piaţa 4) şi pe piaţa accesului cu ridicata în bandă largă (Piaţa 5). Şedinţa va avea loc în incinta ANRCETI (bd. Ştefan cel Mare, 134, et. 5, sala de şedinţe şi protocol).

Proiectele au fost elaborate în temeiul art. 53 alin. (1) şi (3) din Legea comunicaţiilor electronice care prevede că ANRCETI efectuează analiza pieţelor relevante cel puţin o dată la 2 ani, în scopul constatării existenţei concurenţei efective pe aceste pieţe, şi revizuieşte măsurile de reglementare preventivă în vederea menţinerii, modificării sau retragerii obligaţiilor speciale impuse anterior furnizorilor desemnaţi cu putere semnificativă pe pieţele respective.

În temeiul prevederilor legale menţionate, ANRCETI a supus analizei, în cadrul ciclului doi al analizei pieţelor relevante, piaţa accesului cu ridicata la infrastructura de reţea la un punct fix şi piaţa accesului cu ridicata în bandă largă. Analizele finale ale acestor pieţe au fost publicate pe pagina de Internet a ANRCETI pe data de 08.02.2013. Ulterior, Consiliul de Administraţie al ANRCETI prin Hotărârile sale nr. 05 şi 06 din 14.02.2013 a identificat pieţele menţionate drept susceptibile reglementării preventive şi a desemnat SA „Moldtelecom” în calitate de furnizor cu putere semnificativă pe aceste pieţe.

În baza analizei pieţelor date, ANRCETI a propus operarea unor modificări la obligaţiile speciale preventive impuse SA „Moldtelecom” în anul 2011, în cadrul primului ciclu al analizei pieţelor 4 şi 5, şi impunerea unor obligaţii speciale preventive noi. Aceste obligaţii ţin, în mare parte, de definiţiile pieţelor 4 şi 5 care au fost extinse şi includ atât infrastructura din cupru, cât şi cea de fibră optică. Totodată, în scopul remedierii problemelor concurenţiale depistate în urma analizei pieţei accesului cu ridicata la infrastructura de reţea la un punct fix, ANRCETI a considerat necesar de a propune impunerea unor obligaţii speciale preventive noi SA „Moldtelecom” privind accesul la infrastructura de canalizare şi la stâlpii telefonici.

Conform Notei informative, proiectele nominalizate au fost expuse spre consultare publică pe pagina de Internet a ANRCETI în intervalul 28 iunie – 26 iulie 2013, perioadă în care la ANRCETI au parvenit comentarii şi recomandări pe marginea proiectelor din partea a doi furnizori şi a unei persoane fizice. Propunerile acestora se regăsesc în Sinteza recomandărilor publicată pe pagina de Internet a ANRCETI.

Alte detalii despre proiectele susmenţionate le puteţi obţine la numărul de telefon 022-251-312. Persoană de contact: Ala Baidauz, şef Direcţie Dezvoltare Reglementări a ANRCETI.

20 septembrie 2013

Ultima actualizare: 20/09/2013