14:16:42 18.04.2024
Stiri

R. Moldova, obligată să-i achite 5,6 MILIOANE de lei companiei „Energokapital”, care a intermediat aproape trei ani livrarea energiei electrice pe malul drept al Nistrului

Anticorupție 30.05.2017 14:23 Vizualizări2564 Autor: Ziarul National
R. Moldova, obligată să-i achite 5,6 MILIOANE de lei companiei „Energokapital”, care a intermediat aproape trei ani livrarea energiei electrice pe malul drept al Nistrului


Curtea Supremă de Justiție a respins, săptămâna trecută, recursul companiei de stat „Energocom” și pe cel al SA „Energokapital” în litigiul privind livrarea energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan. Drept urmare, „Energocom” a fost obligat să achite peste cinci milioane de lei controversatei companii transnistrene care a servit drept intermediar la procurarea energiei electrice din regiunea transnistreană, scrie anticorupție.md.

Inițial, „Energkapital” a solicitat în instanță să îi fie achitate 325 978 741 de lei cu titlu de datorie la plata pentru energia electrică livrată, alte 14 345 439 de lei cu titlu de datorie la plata penalităţilor aferente obligațiunilor restante, încă 12 906 038 de lei cu titlu de dobândă pentru perioada întârzierii la plata obligaţiilor restante și 4 700 799 de lei drept prejudiciu pentru executarea necorespunzătoare a obligaţiilor contractuale.

După ce a examinat dosarul, la 16 august 2016, Judecătoria Centru, mun. Chişinău a decis încasarea de la „Energocom” în beneficiul „Energokapital” a sumei de 5,6 milioane de lei în calitate de penalitatea și dobândă de întârziere. Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia primei instanțe.

Potrivit anticorupție.md, datoria de 325 de milioane de lei invocată de „Energokapital” în instanță a provocat critici în soietate. Experții independenți s-au declarat nedumeriți de suma impunătoare revendicată de compania-intermediară, fondată de companii off-shore.

CITIȚI și SCHEME // Cetățenii R. Moldova, FURAȚI zi de zi!

Compania „Energokapital”, cu sediul la Tiraspol, singura care intermedia până la începutul acestui an livrarea energiei electrice de la centrala din Cuciurgan către Republica Moldova, este controlată inclusiv de mai multe companii off-shore ce au legături directe cu firme implicate în furtul de circa un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc, potrivit unei investigații a proiectului mediatic The Black Sea.

Proprietarii companiei „Energokapital”, care din 2014 intermediază distribuţia energiei electrice de la centrala din Cuciurgan spre Chişinău, sunt firme off-shore din China, Marea Britanie, insulele Seychelles şi Belize, „dându-se de bănuit că milioane de dolari ajung în buzunarele oficialilor moldoveni, ruși și transnistreni sau altor persoane fizice conectate la aceste administrații”.

„Contractul cu această companie-căpușă a fost semnat în noiembrie 2014. Avem o scrisoare de la Ministerul Economiei care confirmă acest lucru. Atunci, ministru al Economiei era cetățeanul Andrian Candu. Astfel, cu implicarea persoanei respective, a fost încheiat contractul cu „Energocapital”, apoi în martie 2016, când a fost resemnat contractul, ministrul al Economiei era Octavian Calmâc. Aceste două persoane trebuie reținute, duse la CNA și la Procuratură, interogate sau trase la răspundere pentru delapidarea mijloacelor bănești achitate de consumatorii din R. Moldova”, declara anterior expertul în energetică Sergiu Tofilat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md