La Ștefan Vodă au început lucrările de construcție a unui drum ce asigură conexiunea dintre șapte sate

Astăzi au demarat lucrările de construcție a drumului intercomunitar Feștelița – Marianca de Jos – Ștefan Vodă, ce va asigura conexiunea cu drumul național R30 Chișinău – Căușeni -frontiera cu Ucraina, precum și va facilita accesul către centrul raional pentru cetățenii din șapte localități ale raionului Ștefan Vodă.

Lucrările se vor desfășura în cadrul unui proiect de dezvoltare regională a cărui cost total constituie circa 23 milioane lei și va fi finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională.

Scopul este să asigurăm accesul la piața agricolă din Feștelița pentru locuitorii din localitățile învecinate: Marianca de Jos, Copceac, Alava, Volintiri, Semionovca și Brezoaia. De asemenea, pentru agenții economici să asigurăm accesul la noi piețe de desfacere din Chișinău, Căușeni, Cimișlia, Odessa. Vom spori securitatea rutieră a cetățenilor prin instalarea indicatorilor și marcajelor rutiere, precum și vom crea premise pentru dezvoltarea cooperării inter-comunitare în prestarea serviciilor publice”, a menţionat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, în cadrul discuțiilor cu antreprenorul și autoritățile publice locale.

Totodată, ministrul a precizat că în total vor beneficia de acest drum circa 12 500 de locuitori din regiune, atenționând antreprenorul să respecte graficul de execuție pentru a satisface așteptările cetățenilor.

Construcția acestui drum va crea premise pentru dezvoltarea cooperării inter-comunitare în prestarea serviciilor publice: apă și canalizare, salubrizare, iluminat stradal, transport public local, inclusiv va reduce costurile pentru asemenea servicii. Toate proiectele de dezvoltare regională au obiectivul de a construi viitorul acasă și a îmbunătăți viața cetățenilor.

La rândul său, directorul ADR Sud, Maria Culeșov a  menționat așteptările beneficiarilor.

Pe timp ploios drumul este impracticabil. Construcția acestei porțiuni va reduce timpul de deplasare dintre localități, inclusiv costurile vor fi micșorate de trei ori, iar operativitatea serviciile de urgență: pompieri, ambulanță, poliție, va spori. Conform cererii de finanțare proiectul urmează a fi finalizat în douăzeci și patru de luni ”, a precizat directorul, Maria Culeșov.

Proiectul “Construcția drumului intercomunitar Feștelița-Marianca de Jos-Ștefan Vodă și asigurarea conexiunii acetuia cu drumul național R 30 Chișinău-Căușeni-frontiera cu Ucraina” a fost selectat în cadrul ultimului concurs al propunerilor de proiecte,  organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în anul 2016, iar pentru anul curent din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională vor fi alocați circa 10 mln lei pentru efectuarea lucrărilor de construcție, ]n cadrul proiectului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.