Senatul olandez a aprobat acordul de asociere UE-Ucraina: „Viitorul Ucrainei se află în Europa”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Senatul olandez a aprobat marți, cu 50 de voturi pentru și 25 împotrivă, compromisul privind acordul de asociere UE-Ucraina obținut de premierul olandez Mark Rutte la Bruxelles, un vot ce constituie una din ultimele etape înainte de ratificarea tratatului de către Uniunea Europeană, relatează AFP și Reuters.

„Proiectul de lege a fost aprobat”, a declarat la sfârșitul votului președintele Senatului, Ankie Broekers-Knol. „Este vorba despre ultima etapă parlamentară”, a afirmat Gert Riphagen, purtătorul de cuvânt al camerei superioare a Parlamentului. Urmează apoi „ratificarea de către Rege și publicarea în Monitorul Oficial” al regatului.

Olanda este singurul stat membru al Uniunii Europene care nu a ratificat încă acest acord de asociere ce are drept scop consolidarea dialogului politic și a schimburilor economice și comerciale între UE și Ucraina.

„Votul de astăzi din Senatul olandez transmite un semnal important din partea Olandei și a întregii Uniuni Europene către prietenii ucraineni: locul Ucrainei este în Europa. Viitorul Ucrainei se află în Europa”, a afirmat președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker într-un comunicat.

Cu ocazia unui referendum consultativ organizat la solicitarea grupurilor eurosceptice în aprilie 2016, 60% dintre olandezi au respins tratatul.

În decembrie 2016, s-a ajuns la un compromis cu partenerii europeni. Textul negociat la Bruxelles prevede ca acordul de asociere să nu ofere „o cale către aderarea la UE, nici chiar în viitor, să nu existe acces la piața muncii noastre, nici o cooperare în termenii apărării, nici a fondurilor” și vizează „în special lupta împotriva fraudei și a corupției în Ucraina”, a explicat atunci premierul olandez Mark Rutte.

Înainte de votul din Senat, textul a fost aprobat în luna februarie de camera inferioară a Parlamentului olandez.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...