Un an de la legea antifumat: Ministerul Sănătății anunță că veniturile localurilor au crescut, iar administratorii restaurantelor afirmă contrariul

legea antitutun

Ministerul Sănătății susține că de la intrarea în vigoare a legii antitutun, localurile au venituri mai mari, contrar așteptărilor. Cel puțin asta afirmă oficialii care fac referire la un studiu realizat de Biroul Național de Statistică. De cealaltă parte, proprietarii de restaurante neagă și spun că, dimpotriva, încasările au scăzut simțitor.

Călin Vieru, proprietar a cinci localuri din Capitală, spune ca legea antitutun i-a afectat serios afacerea. În ultimul an, veniturile i-au scăzut cu până la 30 de procente.Dumitru Cebotărescu un alt proprietar de localuri susține că are de suportat mai multe cheltuieli, scrie protv.md. 

Totuși, potrivit ultimelor date oferite de Biroul Național de Statistică, barurile și restaurantele au înregistrat venituri cu 2 % mai mari în lunile iunie – decembrie 2016 față de aceeași perioadă a lui 2015. Surprinzător, în primele trei luni ale lui 2017, locurile ar fi avut venituri cu 14 la suta mai mari față de primul trimestru al anului trecut.Ministerul Sănătății mai spune că 90 la suta dintre localuri respectă legea antifumat.

Așadar, la un an de la implementarea legii antitutun, Ministerul Sănății susține că practic moldovenii nu mai fumează în spațiile închise și în cele publice. Au fost aplicate amenzi în valoare de peste 7 milioane de lei până acum.

Legea Antitutun a intrat în vigoare la 31 mai 2016. Fumatul este interzis în spațiile închise, în stații, la locul de muncă ori în automobil dacă acolo se afla un minor. Sub incidenta aceste legi cad și țigările electronice sau narghileaua.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente