Cinci diplomaţi ruşi, declaraţi persona non grata în Republica Moldova

Cinci diplomați din Federația Rusă au fost declaraţi persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova. Deocamdată nu se cunoaşte numele acestora. Potrivit informaţiilor preliminare, cei cinci diplomați ruși să părăsească teritoriul Republicii Moldova în decurs de 72 de ore.

Preşedintele Igor Dodon s-a declarat indignat de decizia luată de autorităţi. “Guvernarea a comis un gest revoltător în raport cu partenerul nostru strategic Federatia Rusa. Mă declar profund indignat de această ostilitate afișată a diplomației moldovenești și o condamn în mod categoric.

Înțeleg că eurounioniștii sunt deranjați de succesul înregistrat de președinție în ultimele luni și au decis să recurgă la provocări directe, cu riscul să afecteze grav relațiile moldo-ruse”, a menţionat şeful statului.

Totodată,preşedintele a atenţionat “cu toată responsabilitatea” această guvernare că “ea a acceptat să se implice în jocuri geopolitice deosebit de periculoase ale Bruxelles-ului și ale Washington-ului în regiune. Jocuri ale structurii militare NATO”.

“Nu cred că își dă seama cu ce preț face acest lucru și în ce situație dificilă și riscantă poate pune țara și poporul. Au făcut un gest urât, care nu va trece fără consecințe negative”, a adăugat Igor Dodon.

La începutul lunii martie speakerul Andrian Candu și premierul Pavel Filip l-au convocat pe ambasadorul rus la Chișinău pentru a-i prezenta o notă de protest în legătură cu acțiunile abuzive din partea unor servicii speciale ruseşti la adresa demnitarilor moldoveni.

Chișinăul a acuzat serviciile speciale rusești de tratament abuziv şi de hărţuire a oficialilor moldoveni. Aceștia sunt opriţi abuziv la intrarea în Rusia, unde sunt interogaţi, percheziţionaţi de către reprezentanţii serviciilor speciale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.