Pe toată perioada postului, credincioşii nu au voie să mănânce nimic şi nici să bea apă până la apunerea soarelui. De asemenea, ei trebuie să se abţină de la fumat şi de la întreţinerea relaţiilor sexuale. Este o perioadă menită să disciplineze sufletul, o perioadă de contemplare asupra relaţiei cu Allah, de rugăciune, generozitate şi studiu al Coranului, scrie Vox.com. 

Slujbele din moschee, denumite mukabelle, încep în fiecare dimineaţă. Musulmanii citesc Coranul şi predică în geamii. Seara, credincioşii musulmani participă din nou la slujbe, aşa-numitele teraavih. Pe toată perioada postului, geamiile şi moscheile de pretutindeni sunt deschise în fiecare noapte.

La finalul Ramadanului, musulmanii au o sărbătoare de trei zile, Eid al-Fitr, în care familiile se întrunesc pentru a mânca împreună şi pentru a face schimb de cadouri. Postul de Ramadan este una dintre cele cinci datorii ale musulmanilor, alături de mărturisirea credinţei, rugăciunea, acţiunile caritabile şi pelerinajul la Mecca.

Toţi musulmanii trebuie să postească în această perioadă, în fiecare an, dar se pot da dispense pentru bătrâni, copii, bolnavi şi femeile însărcinate.