Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
25.05.2017

Legea integrității, votată de Parlament

Legea integrității, votată de Parlament

Legea integrității a fost votată, în lectură finală, în ședința plenară de astăzi a Parlamentului. Actul legislativ a fost susținut de 58 de deputați.
 
Noua lege reglementează domeniul integrităţii în sectorul public la nivel politic, instituţional şi profesional, responsabilităţile entităţilor publice, ale autorităţilor anticorupţie şi ale altor autorităţi competente pentru cultivarea, consolidarea şi controlul integrităţii în sectorul public. La fel, sunt prevăzute domeniile importante pentru cultivarea integrităţii în sectorul privat în procesul de interacţiune cu sectorul public şi pentru sancţionarea lipsei de integritate în sectoarele public şi privat.
 
Scopul acesteia constă în cultivarea integrităţii publice şi a climatului de toleranţă zero la corupţie în cadrul autorităților publice din Republica Moldova. Aceasta se va efectua prin creşterea încrederii societăţii în faptul că entităţile şi agenţii publici îşi îndeplinesc misiunea în conformitate cu interesul public, inclusiv în procesul de interacţiune cu sectorul privat.
 
Totodată, vor fi reglementate măsurile obligatorii de asigurare şi consolidare a integrităţii instituţionale şi profesionale. Vor fi încurajate denunţările manifestărilor de corupţie de către agenţii publici, precum şi asigurată protecţia lor împotriva răzbunărilor. Vor fi identificate şi înlăturate riscurile de corupţie în cadrul entităţilor publice, precum și sancţionați agenţii publici pentru manifestări de corupţie şi conducătorii entităţilor publice – pentru lipsa de integritate instituţională şi profesională.
 
Noua lege se va aplica asupra drepturilor, obligaţiilor şi atribuţiilor agenţilor publici, concurenţilor electorali şi persoanelor de încredere, entităţilor publice, conducătorii entităţilor publice, autorităţilor anticorupţie responsabile, alte autorităţi publice cu competenţe specifice, precum și persoanelor fizice şi persoanelor juridice în procesul de interacţiune cu sectorul public, inclusiv organizaţiile comerciale, societatea civilă şi mass-media.
 
Potrivit noii legi, faptele coruptibile constituie contravenţii şi abateri disciplinare. Sunt contravenţii următoarele fapte coruptibile:
neluarea măsurilor de asigurare a integrităţii în cadrul entităţilor publice; tăinuirea unui act de corupţie ori a unui act conex acestuia sau neluarea măsurilor de rigoare; încălcarea regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţie
publică; neasigurarea măsurilor de protecţie a funcţionarului public; încălcarea regulilor de depunere a declaraţiei de avere şi interese personale; nedeclararea sau nesoluţionarea conflictului de interese; refuzul de conformare la decizia de soluţionare a conflictului de interese.

Abateri disciplinare sunt faptele coruptibile ce se referă la toate celelalte tipuri de încălcări ale obligaţiilor stabilite pentru agenţii publici, conducătorii entităţilor publice, foştii agenţi publici, organizaţiile comerciale, registratorii persoanelor juridice şi autorităţile anticorupţie.
 
Legea va intra în vigoare la data publicării în ”Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus