Sondajul a fost realizat de compania Lake Research Partners în perioada 1-14 aprilie şi 25 aprilie-7 mai. Autorii susţin că au intervievat peste 12.300 de oameni.

Printre noutăţile pe care le aduce acest studiu este clasarea premierului Pavel Filip, delegat în funcţie de PD, pe locul trei în lista personalităţilor politice care se bucură de cea mai mare încredere a populaţiei, după Igor Dodon şi Maia Sandu. Asta deşi Barometrul Opiniei Publice din aprilie 2017 îl plasa pe şeful Guvernului abia pe poziţia a 5-a. În opinia unor comentatori politici, cercetarea conţine mai multe lacune, iar unele cifre sunt contradictorii.

Nedumeriri trezesc şi unele întrebări puse persoanelor chestionate, spun experţii. Una dintre acestea se referă la faptul că a fost solicitată opinia intervievaţilor privind dreptul diasporei de a avea reprezentanţi în Parlament.

Studiul conţine şi concluzii care îi pun în dificultate pe promotorii sistemului mixt de vot, mai spun analiştii politici.

La rândul lor, reprezentanţii companiei americane au ţinut să dea asigurări că datele pe care le-au prezentat nu au fost dictate de comanditar, iar rezultatele ar fi fost verificate de un grup de supervizori.

Aşa sau altfel, cert este că realizarea acestui sondaj a fost anunţată de reprezentanţii PD încă acum aproape două săptămâni.

Menţionăm că, pe 5 mai, deputaţii PD, PSRM şi din grupul Leancă au aprobat în prima lectură trecerea la sistemul electoral mixt. Proiectul a fost admis cu numeroase încălcări de procedură şi fără avizul Comisiei de la Veneţia. Hotărârea a provocat un val de critici şi îngrijorări în rândul membrilor Parlamentului European, care a decis să amâne discuţiile privind acordarea unei asistenţe de 100 de milioane de euro Republicii Moldova.