Atenție! Ce tip de vaccinare va începe în luna noiembrie a acestui an

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Imunizarea împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) în Republica Moldova va începe în luna noiembrie, 2017. Asigurarea vine din partea Alianței Globale pentru vaccinuri GAVI, care va asigura gratuit țara noastră cu vaccinuri HPV, pentru perioada 2017-2018. Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a discutat acest subiect astăzi, 24 mai, cu directorul regional GAVI, Colette Selman, în cadrul reuniunii Adunării Mondiale a Sănătății.

Colette Selman a dat asigurări că GAVI va acorda țării noastre asistența tehnică necesară pentru implementarea cu succes a Programului de vaccinare împotriva HPV. În acest scop, lucrătorii medicali vor fi instruiți în legătură cu etapele administrării vaccinului, procedurile și contraindicațiile stabilite. De asemenea, va fi elaborată o strategie de prevenire și combatere a cancerului de col uterin.

15 mii de fete, cu vârsta de 10 ani, vor fi imunizate cu vaccinurile oferite de GAVI. În perioada 2019-2025, țara noastră va cumpăra preparatele la prețuri reduse, prin intermediul UNICEF.

Tot astăzi, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a avut o întrevedere bilaterală cu directorul Regional al Biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Regiunea Europeană, Dr. Zsuzsanna JAKAB. Oficialii au discutat despre cooperarea dintre Ministerul Sănătății și OMS, în perioada 2018-2019.

Un acord în acest scop este definitivat și va fi semnat în luna septembrie 2017. Documentul va reglementa domeniile prioritare de colaborare pentru următorii doi ani și volumul asistenței tehnice și financiare acordate de OMS. Totodată, Dr. Zsuzsanna JAKAB a precizat că OMS va susține în continuare reformele implementate de Ministerul Sănătății.

În perioada 2016-2017, OMS a oferit asistență țării noastre în domeniile combaterii maladiilor transmisibile și netransmisibile, promovării modului sănătos de viață, elaborării politicilor naționale de sănătate și supravegherii sănătății publice.

Amintim faptul că ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, participă în aceste zile la cea de-a 70-a reuniune a Adunării Mondiale a Sănătății, care se desfășoară la Geneva, Elveția, unde a avut până acum mai multe întâlniri de lucru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...