„În rândurile Platformei DA sunt oameni cu viziuni politice diferite, dar pe toţi ne-a unit dorinţa de a ajuta ţara să scape de raiderii de la putere, de contrabandişti, demagogi, de guvernarea care, sub paravanul lozincilor despre integrare europeană şi reforme, a discreditat ideea europeană în Moldova şi nu a înfăptuit nicio reformă. Platforma DA nu are nicio agendă secretă şi niciun fel de păpuşari care acţionează din umbră. Actuala guvernare criminală se teme de un singur lucru – consolidarea societăţii. Ne-au dispersat până acum ca să le fie mai uşor să ne manipuleze şi să ne jefuiască. Separaţi, am ajuns la limită, iar Moldova a devenit ruşinea Europei. Noi, fondatorii Platformei, ne-am pus scopul să consolidăm societatea, pentru că doar aşa ne putem salva de corupţie şi de hoţii de la guvernare”, afirmă Andrei Năstase.

Avocatul a ţinut să accentueze caracterul paşnic al manifestaţiilor organizate de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”. „Metodele noastre sunt exclusiv paşnice. Respingem categoric orice fel de extremism şi metode violente de luptă. Tentativele guvernării de a ne provoca la radicalism vor eşua. Platforma are un singur scop: prin acţiuni paşnice, inclusiv proteste masive, să elibereze Republica Moldova de regimul oligarhic criminal, să creeze condiţii pentru apariţia unei noi clase politice, responsabile şi necoruptibile, dar şi apariţia unei societăţi civile capabile să controleze guvernarea şi să participe la conducerea ţării. Trebuie să înţelegem un lucru: nici reformele economice, nici ridicarea nivelului de trai al cetăţenilor nu pot avea loc fără restaurarea democraţiei, a justiţiei independente şi incoruptibile, fără lichidarea funcţiilor politice în poliţie, fără eradicarea corupţiei, care a devenit deja o formă alternativă de guvernare în ţara noastră”, afirmă membrul Platformei DA.

Totodată, Andrei Năstase susţine că la manifestaţiile organizate de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” poate să participe oricine, dar fără a promova lozinci şi blazoane politice. „Mă adresez către toţi reprezentanţii mişcărilor şi partidelor politice: veniţi la protestele noastre, participaţi, dar fără simbolică de partid”, îndeamnă avocatul.

„Ştiu foarte multe persoane, membri ai diferitor partide şi mişcări, inclusiv din aripa stângă, care au participat la protestul din 3 mai. Aceşti oameni au venit, aşa cum i-am rugat, fără simbolică de partid. Ne-au contactat mulţi lideri ai partidelor extraparlamentare, mişcărilor politice şi ONG-urilor, care sunt gata să ne susţină. Noi discutăm cu toţi, pentru că scopurile noastre sunt comune: să eliberăm Moldova de hoţi şi bandiţi, să întoarcem democraţia în ţară. După ce vom obţine aceste lucruri, când va fi posibilă concurenţa politică loială, atunci cu toţii se vor putea întoarce la propriile doctrine şi programe politice, dar astăzi programa este una – să eliberăm Moldova de guvernarea bandiţilor”, a adăugat Andrei Năstase.

Întrebat de ce marşul mulţimii nu s-a îndreptat spre oficiul oligarhului Vladimir Plahotniuc, avocatul a declarat: „Marşul din Piaţă a mers nu la ambasada rusă, ci la sediul Centrului Naţional Anticorupţie, controlat în întregime de Plahotniuc. În acest sens, cu toţii am mers la oficiul raiderului nr. 1 al Moldovei. Ideea protestelor la oficiile lui Plahotniuc de pe strada Cantemir sau la hotelul Nobil este discutată intens pe reţelele de socializare, în presă, în societate. Suntem siguri că va veni timpul când la uşile acestor oficii vor bate procurorii şi anchetatorii, cu mandate pentru percheziţii şi arestări, emise de o procuratura şi de instanţele reformate. Vom face tot posibilul ca această zi să vină cât mai curând.”

Andrei Năstase s-a referit şi vehiculările cu tentă negativă despre acţiunile Platformei DA în anumite surse mass-media, despre care spune că nu sunt decât încercarea guvernării de a discredita Platforma.

„Unii ne învinuiesc chiar că am fi proiectul lui Plahotniuc. Şi lui Plahotniuc îi convine această situaţie. Participarea unioniştilor la mitingurile noastre le-a dat unora prilejul să ne considere agenţii Bucureştiului. Teoriile conspiraţiei răsar întotdeauna ca ciupercile după ploaie în jurul oricărei acţiuni publice, mai ales în masă. Însă toate aceste teorii nu au nicio legătură cu realitatea şi în spatele nostru nu stă niciun păpuşar. Zvonuri despre apartenenţa noastră sunt vehiculate de cei care vor eşecul Platformei. În mod special s-au activizat agenţii partidelor de la putere, agenţii lui Plahotniuc şi ai lui Filat. Sarcina lor principală este să discrediteze Platforma. De ce? Pentru că noi, cetăţenii RM, uniţi de un singur scop, suntem un pericol pentru ei. Şi ei simt asta, se tem de noi şi ştiu că această consolidare înseamnă sfârşitul puterii pentru ei. Nu ar fi corect ca oamenii cinstiţi, induşi în eroare de mass-media cumpărată de Plahotniuc, să-i ajute pe bandiţi să discrediteze Platforma DA”, a menţionat avocatul.

Cât despre scopurile şi planurile Platformei, acestea ţin, în primul rând, de demisia conducerii structurilor de forţă şi instituţiilor responsabile de jaful din sistemul bancar, precum şi alegerile parlamentare anticipate.

„Nimic din ceea ce am cerut la mitingul din 3 mai nu a fost îndeplinit. Miliardul furat nu a fost întors, şefii instituţiilor de stat care au permis acest jaf nu au fost demişi. Toate acţiunile convulsive ale guvernării – declaraţii tari, percheziţii, reţineri – sunt o imitaţie şi nu au nicio legătură cu ancheta în cazul „Jaful secolului”. De aceea revendicările noastre privind demisia conducerii PG, BNM, CNA etc. rămân în vigoare. Vor fi şi alte revendicări asupra cărora lucrăm acum. Este necesar de încetat urgent această practică de a lua decizii secrete, mai ales în cazul alocării miliardelor de lei băncilor furate, precum şi procedurile de asumare a responsabilităţii de către guvern. Aprobarea bugetului de stat de către guvern este culmea obrăzniciei acestei puteri. Toate aceste decizii duc la sărăcirea populaţiei, la încălcarea drepturilor cetăţenilor RM.

Actuala guvernare şi-a pierdut legitimitatea şi dreptul moral de a mai conduce ţara, de aceea alegerile parlamentare anticipate sunt o necesitate imperativă. Alegerile anticipate cu respectarea normelor internaţionale sunt un obiectiv de scurtă durată al Platformei, însă „Demnitate şi Adevăr” este un proiect civic de durată, care îşi va continua activitatea şi după alegeri. Noi vom propune o cale de creştere a presiunii pe guvernare, ceea ce o va obliga pe aceasta din urmă să îndeplinească revendicările noastre”, a punctat membrul Platformei DA.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.