Reporterul Jurnal TV a solicitat o confirmare din partea Ambasadei SUA la Chişinău, iar comentariul obţinut este următorul: Statele Unite consideră că orice schimbări ale sistemului electoral trebuie să ia în considerare toate recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale OSCE şi să fie pe larg susţinute de către public şi de întreg spectrul partidelor politice din cadrul şi din afara Parlamentului.

Precizăm că un aviz din partea Comisiei de la Veneţia privind modificarea sistemului de vot încă nu există. Nu există nici consens în societatea civilă şi în rândul partidelor politice - opoziţia, atât cea parlamentară, cât şi cea extraparlamentară, contestă vehement intenţia PD. Cu toate acestea, formaţiunea anunţă astăzi iniţierea dezbaterilor publice pe marginea proiectului de lege care prevede trecerea de la votul proporţional la cel mixt.

Anterior, Vladimir Plahotniuc a sugerat că vor fi luate în calcul recomandările instituţiilor internaţionale care se vor referi la îmbunătăţirea proiectului, dar nu la oportunitatea schimbării sistemului electoral. Întrebat de jurnalişti dacă pentru vizita în SUA a lui Plahotniuc a fost închiriat un avion privat, aşa cum s-a vehiculat în presă, şi cât a costat acest lux, purtătorul de cuvânt al PD a declarat că nu cunoaşte asemenea detalii şi nici nu ştie la iniţiativa cui a fost întreprinsă deplasarea, dacă a fost o invitaţie din partea americanilor sau a insistat Vladimir Plahotniuc pe întâlniri.