Singurii care au depus cereri pentru funcţia de expert titular şi expert supleant în structura Consiliului Europei au fost Radu Ţurcanu de la Judecătoria Chişinău şi Igor Chiroşca de la Judecătoria Străşeni. Printre problemele pe care le-ar putea aborda la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Ţurcanu nu a menţionat corupţia, un fenomen reflectat des în rapoartele organizaţiilor internaţionale cu privire la Republica Moldova.

CSM a menţionat că apreciază pozitiv activitatea lui Radu Ţurcanu, în ceea ce priveşte traducerea raportului Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei din franceză în român.

Acum aproape trei luni, Radu Ţurcanu a fost promovat tot de CSM în calitate de preşedinte al Judecătoriei Chişinău, fiind singurul înscris în competiţie, însă şeful statului nu a decis deocamdată dacă aprobă această numire.

Amintim că până la intrarea în vigoare a noii legi cu privire la reorganizarea judecătoriilor şi până la fuzionarea tuturor instanţelor din capitală, Radu Ţurcanu a ocupat postul de vicepreşedinte al Judecătoriei sectorului Botanica. Anterior, a intrat de mai multe ori în atenţia opiniei publice. Bunăoară, el a declarat că problema corupţiei în sistemul judiciar din ţara noastră ar fi umflată în sondaje. El a fost selectat de CSM pentru a obţine un apartament la preţ preferenţial în condiţiile în care se regăseşte în lista judecătorilor cărora Primăria le-a oferit deja spaţiu locativ gratuit. Totodată, publicaţia „Ziarul de Gardă” a scris despre Ţurcanu că ar fi unul dintre "judecătorii-raider" şi ar fi emis o ordonanţă prin care o companie offshore a devenit proprietara unui pachet de acţiuni de la compania de asigurări ASITO.

Ţurcanu nu a comentat acuzaţiile.