14:41:16 29.03.2024
Stiri

FOTO // Un troleibuz INEDIT a fost lansat astăzi în Chișinău

Social 01.06.2015 15:24 Vizualizări3906 Autor: Victoria Bortă
FOTO // Un troleibuz INEDIT a fost lansat astăzi în Chișinău


Printre instalațiile distractive pentru copii, baloanele colorate și înghețata de la Aventura Parc din Chișinău s-a ivit astăzi și un troleibuz al lecturilor. Chiar de Ziua Internațională a Copilului a fost dat startul celei de-a doua ediții a proiectului „Trolleybook” - program de lecturi estivale.

Copii, părinți, bunici s-au adunat să revadă troleibuzul plin de cărți interesante, dar și să se bucure de un program inedit. Noutatea sezonului este lectura în format electronic pe eReadere, care conţin peste cinci sute de titluri. Astfel, eReaderele, cărțile, revistele creează o adevărată bibliotecă în troleu.

De la trolleybook la aviabook

Troleibuzul colorat și extrem de atractiv își va aștepta cititorii pe parcursul întregii veri de marți până duminică între orele 11.00 - 18.00. Lansarea acestuia a fost realizată de Mariana Harjevschi, directorul general al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”. Astfel, în jurul scărilor de la intrarea din parc a fost creată o adevărată atmosferă de sărbătoare.

„Am ales acest parc pentru a fi mai spre centrul orașului, aceasta fiind și o doleanță a celor care au vizitat troleibuzul anul trecut”, a remarcat directorul general al bibliotecii. Deși unii copii erau captați de cursele cu mașini sau de alte distracții, cei mai mulți dintre ei au fost tentați să urce în trolleybook.

„Este un loc extraordinar de plăcut, troleibuzul acesta are cărți și tablete, dacă punem tabletele în părți, atunci acest trolleybook poate deveni un aviabook, cu ajutorul căruia vom zbura prin lumea cărților”, a menționat și scriitorul Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova.

Al doilea troleibuz

Scopul proiectului este promovarea şi încurajarea lecturii ca mijloc de dezvoltare culturală şi creativă a comunităţii chişinăuene, orientarea spre valorile literare şi organizarea eficientă a timpului liber în perioada estivală.

„Pe parcursul lunilor de vară, filiale ale Bibliotecii Municipale B. P. Hasdeu vor organiza diverse activități. Pe lângă întâlnirile cu scriitori și dezbateri, vor mai fi organizate și ateliere în care copiii vor decupa, vor modela sau pur și simplu se vor distra printre cărți”, spune Mariana Harjevschi. Totodată, organizatorii au mai menționat că au „visul de a avea și al doilea troilebuz, ceea ce până în prezent nu ne-a reușit”.

Ricu Vodă le-a cântat copiilor

Recitalurile de poezie, dar și muzica la acordeon interpretate de copii au dinamizat atmosfera. Cu toate acestea, piesele lui Ricu Vodă au încins-o la maximum, astfel încât copiii și părinții nu au putut sta pe loc, în pofida soarelui canicular. Interpretul a sublinat că îi place lectura. „Citesc diferite cărți: și istorice, și de povești, dar pe moment citesc Biblia. De asemenea, răsfoiesc cărțile pe care le citeam cândva”, a menționat Ricu Vodă.

Micii vizitatori ai toleibuzului s-au arătat foarte interesați de proiect. „Îmi plac cărțile cu prințese care sunt aici. În general, citesc mai mult poezii, pentru că eu pot să compun cântece”, a povestit cititoarea Ecaterina Măgureanu.

Trolleybook-ul își așteaptă cititorii în perioada estivală, îndemnându-i să viziteze bibliotecile pe tot parcursul anului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md