Actualitate

Prosperitatea UE este principalul pericol pentru regimul autoritar de la Moscova

Deși Moscova a încercat în repetate rânduri să influențeze unele state membre ale UE, sancțiunile împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina au rămas în vigoare. Dacă nu ar fi unitatea UE, greu de imaginat un răspuns comun european la agresiunea rusă, mai ales în contextul naturii complexe a politicii europene, subliniaza pubicatia.

În ciuda crizei din zona euro, piața unică europeană rămâne una dintre cele mai mari economii din lume. Dar, mai important este că UE și-a extins modelul său economic de prosperitate până la frontiera rusă. În regiunile vestice ale Rusiei, cetățenii ruși sunt mai săraci și au perspective economice mai slabe decât cetățenii UE, care locuiesc peste graniță de ei.

Potrivit autorului, nivelul de trai din Rusia va continua să scadă și, în final, contrastul izbitor între prospera UE și marele dar saracul sau vecin va provoca instabilitate internă în Rusia. Prin urmare, cu cât mai aproape de granițele Rusiei este UE, cu atât mai mare este frica Kremlinului de revoluțiile colorate pro-occidentale.

Acesta este motivul pentru care Moscova cheltuiește resurse enorme – atât militar, cât și politic – pentru slăbirea UE. De aceea Kremlinul îi susține pe eurosceptici și finanțează campanii de informare împotriva unitatii UE. Toa așa explica autorul și invazia rusa în Ucraina, pe care Moscova a efectuat-o în scopul stopării extinderii UE, nu a NATO, cum se crede gresit.

„Este posibil ca, daca Moscova nu ar fi îmbratisat politica externă antagonista fata de UE, criza din Ucraina nu ar fi existat, – crede autorul. – De fapt, Kremlinul vede Ucraina ca pe o zona a luptei decisive cu UE privind viitorului politic al Europei de Est”.

Pentru a proteja instituțiile de stat europene și a pedepsi Rusia pentru amestecul sau în afacerile UE, conducerea politică de la Washington ar trebui să se concentreze pe sprijinul UE, crede autorul.

În primul rând, Statele Unite ar trebui sa continue să supuna Rusia pe termen lung presiunii economice și diplomatice. În al doilea rând, America trebuie să recunoască că apărarea proceselor democratice din UE este una dintre prioritățile sale. În cele din urmă, UE ar trebui să dea clar de înțeles Moscovei că criza din Ucraina nu va opri mișcarea spre est a integrarii europene, conchide pubicația. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *