Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputat european: „Este un tablou…

Deputat european: „Este un tablou mixt”. Mihai Ghimpu: „Sigur că probleme avem, dar că există pași concreți este clar”

Astăzi, 22 martie, la Chișinău a avut loc cea de-a patra reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, în cadrul căreia o delegație a Parlamentului European, formată din eurodeputații Andi Cristea, Andrzej Grzyb, Knut Fleckenstein, Miapetra Kumpula-Natri și Rebecca Harms a discutat cu deputații din Parlamentul R. Moldova subiecte de actualitate pe agenda de asociere, precum reforma în sectorul justiției, reforma electorală, combaterea corupției, asistența macrofinanciară din partea UE, situația respectării drepturilor omului, dar și depsre libertatea mass-media.

La finalul dezbaterilor, copreședintele Comitetului, europarlamentarul român Andi Cristea a declarat că  a avut loc un dialog constructiv cu fracțiunile politice din Parlamentul de la Chișinău, că actualul Guvern a înregistrat progrese vizibile de la începutul mandatului și că UE va acorda finațare R. Moldova, iar amânarea celor 100 de mil. de euro este cauzată de o chestiune tehnică.

„Am discutat despre cooperarea economică și comerțul dintre UE și R. Moldova, lupta împotriva corupției, reforma sistemului judiciar, am auzit lucruri îmbucurătoare despre situația din sistemul bancar. Au fost dezbateri foarte vii în ceea ce privește reforma electorală, reforma administrației publice, drepturile omului și libertatea mass-media. privind situația din anii precedenți, vedem un progres, este  o notă pozitivă dacă comparăm situația din 2017  cu momentul în care actualul Guvern a început mandatul. Este un tablou mixt. Noi nu avem rolul de a arbitra, nu de a lua poziția unei părți în această dezbatere cu privire la reforma sistemului electoral. Este o decizie suverană a autorităților din R. Moldova. În același timp, este important, și am transmis acest lucru împreună cu ambasadorul Pirkka Tapiola, ca raportul Comisiei de la Veneția, care va fi dat publicității în luna iunie, să fie luat în considerare, iar autoritățile să adopte o hotărâre echilibrată cu privire la schimbarea sistemului electoral”, a declarat eurodeputatul român, Andi Cristea.

Andi Cristea a mai declarat finanțarea macrofinanciară în valoare de 100 mil. de euro pentru R. Moldova a fost amânată din considerente tehnice, deoarece urmează a fi discutată în format de trialog între Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European.

„Practic, discuțiile care vor avea loc între parlament, Consiliu și Comisie  puteau fi blocate de către un număr minim de 76 de parlamentari.  Există Mandatul Parlamentului European de a intra în trialog. Sunt niște chestiuni tehnice, dar trebuie comunicate. Acest lucru nu s-a întâmplat și acesta este motivul pentru care eu am vorbit despre faptul că mandatul Parlamentului European există și, practic, această asistență macrofinanciară nu este întârziată”, a explicat Andi Cristea, după ce la 16 mai în parlamentul European au avut loc dezbateri referitor la situația din R. Moldova și asistența de 100 milioane de euro pe care urma ca UE să o acorde R. Moldova.

La rândul său, liderul PL și copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere, Mihai Ghimpu a declarat că angajamentele asumate de guvernarea actuală „în perioada cea mai critică, poate, pentru R. Moldova”, referindu-se la luna ianuarie 2016, se îndeplinesc. Ghimpu nu a ezitat să aprecieze acțiunile guvernării, mai cu seamă a liberalilor.

„Am rezolvat problemele care țineau de restanțe, adică reforme, încă din 2015. Noi, liberalii, în mod special, fiindcă atunci eram în opoziție, dar vedeți că am analizat problemele astăzi în locul celora care erau la guvernare și erau tratați ca mari europeni. Sigur că probleme, restanțe avem la multe capitole pe care trebuie să le rezolvăm, dar că avem pași concreți este clar. Dar, una este adoptarea legilor, fiindcă aici se vorbește despre activitatea Parlamentului. Noi ne-am asumat majoritatea și cu Guvernul și în mare măsură se consideră adoptarea legilor, adică efectuarea reformelor. Problema-cheie rămâne implementarea acestor legi, cum funcționează ele, cumle percep, cetățenii, organele de control, organele de drept”, a declarat Mihai Ghimpu.

Decizia privind acordarea a ajutorului financiar în valoare de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova a fost amânată până când Comisia de la Veneția nu se va pronunța asupra reformei sistemului electoral, inițiată de autoritățile de la Chișinău. Se întâmplă după ce la 16 mai, în plenul Parlamentului European, au avut loc dezbateri referitor la situația din R. Moldova. Timp de o oră, parlamentari din diferite state europene au vorbit despre instituții de stat și politizare, propagandă, corupție la nivel înalt, justiție selectivă, investigații întârziate privind fraudele din sistemul bancar, subordonarea Guvernului unei singure persoane care conduce din umbră R, Moldova, Vlad Plahotniuc, și parteneriatul acestuia cu președintele socialist, Igor Dodon. De cealaltă parte, în legislativul de la Bruxelles au fost exprimate și aprecieri față de progresele guvernării de la Chișinău și reformele inițiate.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova se reuneşte de două ori pe an, alternativ la Bruxelles şi Chișinău.

Foto antet: newsmaker.md