O nouă cauză penală pe numele lui Veaceslav Platon, finalizată și expediată de procurori în instanță. De ce este învinuit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Încă o cauză penală pe un nou cap de acuzare a fost finalizată și expediată în judecată de Procuratura Anticorupție pe numele omului de afaceri Veaceslav Platon, învinuit de tentativă de escrocherie săvârșită de un grup criminal organizat, în proporții deosebit de mari. Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada anului 2016, Platon, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acțiuni a trei companii de asigurare, deținute prin intermediul unor persoane interpuse, a organizat sustragerea mijloacelor financiare deținute pe conturile companiilor prenotate.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii, inculpatul a implicat în comiterea faptei infracționale pe încă două persoane în calitate de autori, care nemijlocit urmau să realizeze planul criminal elaborat în vederea obținerii bunurilor ce nu li se cuvin. Totodată, acțiunile intenționate ale grupului criminal organizat nu și-au produs efectul, din cauze independente de voința făptuitorilor, fiind reținuți de procurorii anticorupție în colaborare cu ofițerii Centrului Național Anticorupție și ofițerii Inspectoratului General al Poliției.

În concret, aceștia au elaborat un plan infracțional de sustragere a mijloacelor financiare care se aflau pe conturile unei companii din România (peste 205 milioane lei), dispunând inițierea procedurii de separare de S.A. „Moldasig”. Aceasta urma să se petreacă prin schimbarea fictivă a acționariatului, întru înlocuirea membrilor conducerii executive cu persoane loiale pentru a putea sustrage mijloacele financiare disponibile în conturile societății, prin semnarea actelor de transfer a lichidităților în adresa altor entități controlate tot de Platon.

În decembrie 2016, la indicațiile lui Platon, persoane  interpuse, deținând asupra sa procesul-verbal falsificat al Consiliului S.A. „Moldasig” și alte documente perfectate cu depășirea cadrului legal, fiind acte falsificate, s-au deplasat în România. Directorul general al companiei de asigurare din România însă s-a opus de a realiza intenția infracțională de schimbare fictivă a acționariatului companiei de asigurări în vederea sustragerii mijloacelor financiare, iar la întoarcerea în țară persoanele au fost reținute de către procurori.

Astfel, potrivit procurorilor, Veaceslav Platon, urmărind scopul de însușire a mijloacelor bănești disponibile în conturile S.A. „Moldasig” și S.A. ,,Alliance Insurance Group” (peste 3,5 milioane de lei și aproximativ 10 milioane de dolari SUA), a organizat și a dirijat, în contextul aceluiași grup criminal organizat, un șir de acțiuni cu caracter ilicit, îndreptate la numirea unor noi vicedirectori la companiile de asigurări prenotate.

Intenția respectivă a apărut, ca rezultat al blocării de către Comisia Națională a Pieții Financiare, pentru acționarea în mod concertat, a unui grup de acționari ai S.A. „Moldasig”, controlați efectiv de către Veaceslav Platon. Datorită acestui fapt a intervenit riscul de a pierde influența asupra companiilor de asigurare, situație ce a generat adoptarea deciziei de către ultimul de a implementa numirea și avizarea unor noi vicedirectori la companiile de asigurare și identificarea soluțiilor de operare din numele ultimilor cu fluxurile financiare a companiilor de asigurări nominalizate.

Mai concret, aceștia urmau să efectueze operațiuni ce ar duce la sustragerea mijloacelor financiare disponibile în conturile curente și de depozit ale companiilor, prin transferarea lor în adresa altor societăți comerciale controlate de Veaceslav Platon.

Este de menționat că recent, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru  escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 milioane de lei. Omul de afaceri însă pledează nevinovat susținâd că dosarul este unul fabricat.

Recent acesta s-a adresat cu o scrisoare de 20 de pagini către Ambasadorii acreditați în Moldova, câte o copie a documentului fiind expediate și liderilor fracțiunilor parlamentare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...