Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul Dorin Chirtoacă participă la Reuniunea Anuală a CORLEAP

   1964

Primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, participă, pe parcursul zilei de astăzi, la Reuniunea Anuală a Biroului Congresului Autorităților Locale și Regionale a Parteneriatului Estic CORLEAP, care se desfăşoară la Minsk, Republica Belarus.

În cadrul reuniunii sunt abordate mai multe aspecte ce ţin de reforma administraţiei publice la nivel local şi regional, dar şi dezvoltarea democraţiei locale. În special, de această dată, discuţiile în cadrul reuniunii se vor axa pe următoarele subiecte - dezvoltarea economică a autorităţilor locale şi crearea noilor locuri de muncă, precum şi implementarea proiectelor de eficienţă energetică.

În context, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a prezentat, cu titlu de recomandare, proiectul „Eficienţă energetică şi izolarea termică a clădirilor publice din municipiul Chişinău". Primăria Chişinău a semnat acordul de finanţare a proiectului, valoarea căruia este de 25 milioane EURO şi este susţinut de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), care vor acorda câte 10 milioane EURO, iar 5 milioane EURO constituie componenta de grant acordat de Uniunea Europeană, drept suport pentru autorităţile locale de a investi în proiecte de îmbunătăţire a eficienţei energetice şi a mediului. În cadrul acestui proiect, în Chişinău vor fi reabilitate mai multe instituţii publice, precum grădiniţe, şcoli şi spitale. De menţionat că proiectul respectiv a fost apreciat drept unul de succes şi este primul de acest gen, implementat într-o ţară din cadrul Parteneriatului Estic.

De asemenea, participanţii la întrunire vor face un bilanţ al activităţii CORLEAP, pentru perioada 2011, de când a fost constituită organizaţia şi până în prezent, având în vedere că în aceşti ani, 3 ţări, membre ale Parteneriatului Estic, au semnat acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană, iar 3 state au obţinut regim liberalizat de vize. În cadrul reuniunii actuale a Biroului CORLEAP vor mai fi aprobate şi unele recomandări pentru Summit-ul Parteneriatului Estic, ce se va desfăşura în acest an, pe 24 noiembrie, la Bruxelles.

Congresul Autorităților Locale și Regionale a Parteneriatului Estic a fost constituit în anul 2011 şi reprezintă un organ de lucru pe lângă Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene, cunoscut drept „vocea autorităţilor locale la nivelul Uniunii Europene". La 30 mai 2012, primarul general Dorin Chirtoacă a fost ales în calitate de co-preşedinte al CORLEAP, iar în septembrie 2012, reuniunea CORLEAP s-a desfăşurat la Chişinău, pentru prima dată în afara graniţelor Uniunii Europene.