Atacurile, comise în noaptea de vineri spre sâmbătă, au avut loc în condiţiile în care forţele irakiene conduc de peste şapte luni o vastă ofensivă pentru alungarea Statului Islamic din Mosul, cel mai mare bastion al grupării teroriste din Irak.

La Bagdad, combatanţi ai SI au comis un atac cu maşină capcană în apropierea unui punct de control în sectorul Abu Dsheer, în partea de sud a capitalei, provocând moartea a 24 de persoane şi rănirea altor 20, a afirmat generalul de brigadă Saad Maan.

Forţele de securitate au reuşit să ucidă unul dintre atacatori, însă al doilea a detonat maşina capcană în care se afla, a precizat el.

În sudul Irakului, un kamikaze a detonat un vehicul încărcat cu explozivi la un punct de control la periferia oraşului Basra, omorând 11 persoane şi rănind alte 30, a anunţat şeful Departamentului de Sănătate din provincia Basra, Riyadh Abdulamir.

Un alt kamikaze, care şi-a abandonat vehiculul capcană, a fost ucis de forţele de securitate, a anunţat Centrul de comandă al operaţiunilor din Basra.

În urma unei ofensive fulger în 2014, Statul Islamic a cucerit teritorii întinse din Irak, la nord şi vest de Bagdad. Gruparea jihadistă a suferit de atunci înfrângeri importante şi a pierdut teritoriu în urma operaţiunilor militare lansate de forţele de securitate irakiene.