Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Copiii şi încrederea în propriile…

Copiii şi încrederea în propriile forţe i-au adus succesul

La mijloc de martie, dorul de casă m-a determinat să organizez o întâlnire cu moldovencele stabilite în zona pariziană. Fiecare a venit să-şi împărtăşească experienţele trăite printre străini. La această întâlnire a venit şi Dorina Darie, o tânără care, acum 16 ani, a apucat drumul străinătăţii. Povestea ei ne-a impresionat pe toate. De aceea am decis să o spun şi cititorilor ZdG. De la Dorina am aflat că răbdarea şi încrederea în forţele proprii au ajutat-o să reziste, chiar dacă a traversat mai multe ţări, confruntându-se cu mai multe probleme.

Prin 2003, fiind profesoară de limba română la un liceu din Chişinău, se întorcea acasă de mână cu fiul ei de patru ani. Acesta plângea, deoarece ceruse o îngheţată, iar mama i-a explicat că încă nu a primit salariul şi nu are niciun ban în buzunare. După o mică pauză, băiatul o întreabă: „Mamă, noi suntem săraci?”. Aici Dorina a simţit o durere în inimă şi a înţeles că trebuie să apuce calea străinătăţii.

A ajuns în Italia cu multe peripeţii, străbătând căile pe care le străbăteau pe atunci şi alţi moldoveni. A început să lucreze la o bătrână nu prea amabilă, iar dorul de cei de acasă o apăsa extrem de mult. După câteva luni, şi-a zis că viaţa nu poate continua aşa, trebuie să facă ceva cu diploma sa de studii. Răspunsurile însă erau mereu în defavoarea sa. Atunci s-a înscris la studii în Italia. Dimineaţa mergea la ore, după-masă, până la miezul nopţii, lucra la un restaurant: căra şi spăla vasele. După ce a obţinut diploma de estetician şi a văzut că se poate, Dorina a făcut academia de yoga, devenind profesoară de yoga. Când lucrurile păreau a se aranja, fiica sa Nadejda i-a spus că vrea să facă studii superioare în Franţa. Aşa a ajuns la Paris şi a început totul de la zero: a studiat limba, şi-a căutat un loc de muncă. „Ce nu faci pentru copii?”, se întreabă retoric Dorina.

După câteva luni de depresie şi greutăţi, Dorina, fiind îndemnată de maică-sa, a început să bată pe la uşile primăriilor din localităţile vecine, căutând un sens studiilor superioare absolvite în R. Moldova sau studiilor de yoga din Italia. Din şase primării, două i-au deschis larg uşile şi azi Dorina este profesoară de sport (yoga Pilates) într-o asociaţie de pe lângă primărie. Datorită studiilor superioare din Moldova, salariul i s-a dublat.

În prezent, Dorina Darie are mai multe oferte de muncă în diferite structuri private ai căror patroni doresc să le ofere angajaţilor pauze de yoga.

Ecaterina ŢURCAN, Franţa