Ministru român: România rămâne cel mai puternic partener al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

România rămâne cel mai puternic partener al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, a declarat vineri, la Chișinău, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

Ana Birchall a prezidat, împreună cu viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republicii Moldova, Daniela Morari, lucrările celei de-a patra reuniuni a Comisiei interguvernamentale România — Republica Moldova pentru integrare europeană. Ultima reuniune a fost organizată în martie 2015, la București, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Comisia a inclus reuniuni în plen, la sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, și pe Grupuri sectoriale de lucru, pe domenii esențiale pentru integrarea europeană a Republicii Moldova: armonizare legislativă, consolidarea statului de drept (reforma justiției și a procuraturii, integritate, combaterea discriminării), afaceri interne, dezvoltare regională, agricultură, politici sanitar-veterinare și siguranță alimentară, conform Agerpres.

În mesajul transmis Comisiei, ministrul delegat a evidențiat că reuniunea reprezintă o continuare firească a obiectivelor stabilite în cadrul ședinței comune a celor două Guverne de la Piatra Neamț din 23 martie 2017, reafirmând sprijinul ferm și constant al României pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Pe fiecare dintre domenii au fost convenite acțiuni și proiecte comune, care privesc consolidarea statului de drept, asistența tehnică pentru implementarea Acordului de Asociere, consolidarea instituțională și susținerea Chișinăului pentru valorificarea oportunităților oferite de UE.

„Este importantă continuarea proiectelor comune, obiectivul strategic fiind consolidarea capacității instituționale a Republicii Moldova, astfel încât locuitorii din Republica Moldova să se poată bucura pe deplin de avantajele apropierii de UE. De asemenea, este nevoie de continuarea fermă a reformelor în sectoarele cheie: consolidarea statului de drept, justiție, sectorul financiar-bancar, lupta anticorupție/integritate, mass-media, ameliorarea mediului de afaceri”, a declarat ministrul Ana Birchall.

Ea a spus că țara România sprijină accelerarea proceselor de reformă și consolidarea pe mai departe a parcursului european al Republicii Moldova, subliniind că opțiunea europeană este singura în măsură să asigure prosperitate și siguranță cetățenilor acestei țări.

În cadrul reuniunii s-a convenit că următoarea sesiune a Comisiei interguvernamentale România — Republica Moldova pentru integrare europeană va avea loc în toamna acestui an, în România.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...