Ucraina avertizează că închide punctele de trecere la frontiera cu Transnistria, dacă aceasta va cere Rusiei să-i asigure „securitatea”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile din Ucraina sunt dispuse să închidă punctele de trecere la frontiera cu regiunea separatistă Transnistria, dacă aceasta se va adresa Federației Ruse pentru asigurarea securității la punctele de trecere moldo-ucrainene, declară șeful delegației permanente a Ucrainei în Adunarea Parlamentară a NATO, adjunct al Radei Supreme de la Kiev, Irina Friz.

Declarația oficialului ucrainean vine în contextul în care anterior așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev, a declarat că regiunea transnistreană se poate adresa Federației Ruse pentru a cere asigurarea securității la punctele comune de trecere pe sectorul regiunii separatiste.

„Declarația ministrului autoproclamatei republici Transnistria despre intenția de a se adresa autorităților de la Moscova pentru a numi reprezentanți ruși la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina pe sectorul regiunii din stânga Nistrului nu va fi trecută cu vederea de către Ucraina. În cazul unei eventuale adresări vom iniția închiderea completă a punctelor de trecere în această regiune”, a declarat Irina Friz pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ei, Ucraina poate închide complet frontiera cu Transnistria, în cazul în care vor fi observați reprezentanți ai Federației Ruse în apropierea graniței ucrainene, conform RIA Novosti.

Ignatiev a declarat recent că Tiraspol intenționează să solicite Rusiei ajutor în asigurarea securității, în cazul în care, punctele de control vamal moldo-ucrainene vor fi instalate pe teritoriul Trasnistriei.

Acesta a mai declarat că inițiativa autorităților moldovenești și ucrainene ar putea aprofunda conflictul în regiune.

„Consecințele vor purta un caracter fatal, plus factorul securității. Asta atunci când la frontiera de est a Transnistriei apar securiști moldoveni. Cine garantează lipsa unor provocări în acest caz – o întrebare deschisă”, a declarat Ignatiev.

Potrivit acestuia, inițiativa controlului comun moldo-ucrainean înrăutățește situația, subminează credibilitatea și duce practic „la începerea unei faze de rezistență în conflict, care implică utilizarea armelor”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...