ANRE a majorat tarifele! Locuitorii capitalei vor plăti cu 1 leu şi 50 de bani mai mult pentru apă

Agenția Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi majorarea tarifului pentru apă şi canalizare. Chiar dacă S.A. Apă-Canal Chișinău a cerut o majorare medie de 2 lei și 56 bani, ANRE a decis ca majorarea să nu depășească 1 leu și 50 bani.

Astfel, tariful final pentru consumatorii casnici va fi de10 lei și 69 de bani, iar pentru agenții economici – 24 lei 46 bani.

Veronica Herța, directorul ACC, a declarat că aceste majorări sunt necesare și pentru a putea implementa proiectul finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Devoltare și Banca Europeană pentru Investiții, care se ridică la aproape 62 mln. de EUR.

Cea mai mare parte din acești bani va fi îndreptată pentru modernizarea stației de epurare, în proproţie de circa 26 mln. Eur, dar și reparația rețelelor de apă și canalizare.  Din acești bani urmează să fie reabilitați 200 de kilometri de rețele de apă, peste 3000 de branșamente ale blocurilor de locuit și circa 7 km de colectoare de canalizare.

Amintim că în luna martie ACC a depus o cerere de ajustare a tarifului la apă. Chiar fiind majorat, tariful la apă în municipiul Chișinău va rămâne cel mai mic din țară, a spus Veronica Herța. Directoarea ACC a menționat, că de exemplu, în Ceadâr-Lunga, pentru un metru cub de apă consumatorii casnici plătesc mai bine de 32 de lei, iar la Goldeni consumatorii noncasnici achita 107 lei.

Ultima majorare a tarifului pentru apă în Chişinău a avut loc în 2009.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.