O femeie de 320 kg, internată la Spitalul Clinic Republican. Ce au spus medicii

Caz medical neobişnuit la Spitalul Clinic Republican. Aici a fost internată o femeie, care cântăreşte 320 de kg, fiind bolnavă de diabet zaharat. Pentru că pacienta se deplasează dificil din cauza greutăţii, aceasta a fost transportată din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti cu ajutorul maşinii SMURD.

Femeia de 49 de ani a spus că a moştenit această boală de la tatăl său, dar mai recunoaşte că a ajuns în aşa stare deoarece nu a respectat regimul alimentar prescris de medici.

„De anul trecut bat alarma, a dat Dumnezeu şi abia acum mă internez. Mulţumim echipei Ministerului Sănătăţii că m-a ajutat. Aşa a fost şi tatăl meu, mătuşele. Cred că este şi din cauza stresului”, a povestit femeia.

Pacienta a fost investigată de către medicul endocrinolog, conf. univer. Gheorghe Caradja. În urma discuţiilor cu femeia, doctorul a declarat că aceasta s-a adresat doar o dată la specialşti şi nu a respectat cu stricteţe regimul alimentar.

„Am dorinţă, dar nu am tărie de caracter. Mă alimentam cum se alimentează toată lumea de la ţară, şi cu o friptură de purcel, şi brânză şi smântână. Acum mănânc hrişcă, ovăz, legume. Îmi amorţeşte burta, dorm pe şezute. Şi picioarele „îmi curg”, mă sufocam, nu puteam dormi noaptea de aceea am decis să vin la spital. În casă mă ajută lucrătorul social şi soţul. Până acum toţi anii doar am existat. Vreau şi eu să trăiesc”, a povestit femeia.

Potrivit site-ului instituţiei, pacienta a fost internată în secţia Reanimare Terapeutică, iar când starea ei se va ameliora, ea va fi transferată în Secţia Endocrinologie.

„Acum se selectează tratamentul medicamentos care va fi administrat. Eu îi voi stabili regimul alimentar necesar pentru starea dumneaei. Majoritatea cazurilor de obezitate sunt legate de alimentaţia incorectă. În acest caz nu este recomandat tratament chirurgical. Ea trebuie să fie pacient disciplinat şi să respecte ceea ce îi prescriu doctorii. Dacă va urma sfaturile noastre, e posibil să slăbească săptămânal aproximativ 3 kg”, a declarat medicul endocrinolog, conf. univer., Gheorghe Caradja.

Deocamdată nu se cunoaşte cât timp pacienta va fi internată. Medicii recomandă tuturor pacienţilor să respecte sfaturile şi tratamentul prescris de aceştia, pentru a nu agrava starea lor de sănătate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.