(FOTO) Plahotniuc, zbor de lux la Washington de peste un milion de dolari. Cum arată aeronava cu care a zburat oligarhul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc, ar efectua în aceste zile o vizită în SUA, unde va avea o agendă încărcată timp de câteva zile. Deocamdată, formațiunea nu a anunțat nimic despre vizită, iar vicepreședintele democrat Andrian Candu a spus astăzi că șeful său de partid s-ar afla la birou. Totuși, o aeronavă privată a efectuat ieri o cursă charter Chișinău-Washington prețul închirierii căreia costă circa 30 de mii de dolari pentru o oră, iar ținând cont de o cursă-dus întors, cu timp de așteptare de câteva zile, valoarea totală a zborului ajunge ușor la un milion de dolari.

Despre vizita lui Plahotniuc în SUA a relatat astăzi Agenția Infotag, cu trimitere la surse de la Washington. Potrivit agenției, acesta se va întâlni cu adjunctul asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, Bridget Brink, precum și cu alți reprezentanți ai Departamentului de Stat și Congresului SUA. La fel, oligarhul moldovean se va întâlni cu liderii mai multor organizații și instituții nonguvernamentale. În timpul vizitei, el are programată o întâlnire cu jurnaliștii și interviuri pentru unele surse media internaționale de renume.

Citește și: (FOTO) Sturza și Usatîi: Cursa de 200 de mii de euro la Dubai a fost făcută de Plahotniuc

Potrivit flightradar24.com, care monitorizează zborurile de pasageri de pe tot globul pământesc, luni la Chișinău a aterizat din Budapesta o aeronavă Boeing 737-7BC BBJ, iar ieri, 16 mai, a decolat spre Washington, având un zbor cu o durată de 10 ore și 45 de minute. Aeronava aparține companiei Privajet din Malta, având la bord două paturi duble și opt paturi pentru o persoană, două cabine de duș, masă pentru ședințe cu șase fotolii, patru zone independente de odihnă cu playere audio și video, AirShow, telefon, fax, aer condiționat și umidificator.Screenshot_121

Avionul are un echipaj din șase persoane (pilotul și pilotul secund, un inginer de bord, două stewardese și un bucătar-șef), iar numărul maxim de pasageri este de 19 persoane.

Potrivit unor surse, costul unei ore de zbor cu o asemenea aeronavă de lux este de circa 30 de mii de dolari. Astfel, luând în calcul cele aproape 11 ore de zbor spre Washington (330 mii dolari), precum și tot atâtea pe ruta Washington-Chișinău, precum și timpul de așteptare, ținând cont că vizita este una de câteva zile, doar prețul pentru deplasare depășește ușor valoarea de un milion de dolari americani.

PRIVAJET_Boeing BBJ_04 PRIVAJET_Boeing BBJ_01 PRIVAJET_Boeing BBJ_02 slideshow_boeing2 slideshow_boeing3 PRIVAJET_Boeing BBJ_03 slideshow_boeing5 PRIVAJET_Boeing BBJ_05 PRIVAJET_Boeing BBJ_07 PRIVAJET_Boeing BBJ_06

Vizita este organizată de companiile internaționale care se ocupă de promovarea PDM și a liderului acestuia. La mijlocul anului trecut, PDM a semnat un contract de colaborare cu compania „Podesta Group” (SUA). Potrivit contractului, PDM îi achită câte $150 mii pe trimestru – $600 mii pe an. În anul trecut, „Podesta Group” a organizat deja o vizită a lui Plahotniuc la Washington. În timpul acelei vizite s-a anunţat pentru prima dată că Vlad Plahotniuc este coordonatorul executiv al coaliţiei de guvernare din RM.

Fondatorul „Podesta Group” este Tony Podesta, considerat a fi un apropiat al lui Barack Obama. El este unul din cei mai mari lobbyşti din Washington. La alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut el a condus campania electorală a lui Hillary Clinton.

În martie 2017, PDM a semnat un contract cu o altă companie americană, „Burson-Marsteller”. Potrivit informaţiilor oficiale, aceasta este specializată în relaţiile publice, comunicare şi management de criză. În diferite perioade, printre clienţii săi au fost guverne ale Rusiei şi României, „Partidul Regiunilor” din Ucraina, în perioada când era condus de Viktor Ianukovici, și dictatorul argentinian Jorge Videla. Publicaţia moldovenească Newsmaker a încercat să afle detaliile contractului PDM cu „Burson-Marsteller”, însă reprezentanţii companiei au declarat că „contractul este secret comercial şi nu poate fi divulgat”.

De menționat că, tot Plahotniuc a fost la bordul avioanelor care în perioada 6-8 ianuarie au efectuat o cursă cu peripeții de la Chișinău spre Dubai, via Sofia, care a costat minimum 200 de mii de euro. Atunci, fostul premier Ion Sturza declara că despre aceste „escapade” știa și președintele Nicole Timofti, acesta fiind un argument în plus pentru a respinge candidatura lui Plahotniuc la funcția de premier. Și liderul Partidului „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a susținut această ipoteză. Potrivit lui, acea călătorie a fost făcută de Plahotniuc, dar a costat mult mai mult decât 200 de mii de euro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...