(foto) Elevii unui gimnaziu din țară vin cu soluții ingenioase pentru o școală cu consum zero de energie fosilă

unnamed (10)
Foto: Proiectul Energie şi Biomasă

Elevii gimnaziului din Alcedar, raionul Șoldănești, vin cu soluții ingenioase pentru o școală cu consum zero de energie fosilă. Inițiativele elevilor au fost prezentate într-o lecție publică în cadrul cursului opțional „Surse de energie regenerabilă”, lansat de Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană.

Am văzut că în Uniunea Europeană, de exemplu în Germania, există localități întregi care își generează propria energie din surse regenerabile, iar surplusul îl vând altor consumatori. Sunt convinsă că acest lucru este posibil și în Moldova, unde nu avem gaze și cărbune proprii, însă avem un potențial enorm de biomasă, soare și vânt suficient”, spune  Mădălina Cazacu, elevă a clasei IX-a, care a prezentat un proiect de clădire școlară ce utilează doar energia verde.

În cadrul lecției, elevii au prezentat argumente în favoarea energiei din surse regenerabile și machete de sisteme de producere a energiei verzi, elaborate de ei în echipă cu profesorii școlii. Lecția a fost moderată de Aurelia Șveț, membră a echipei de autori ai ghidului pentru profesori și a manualului „Surse de energie regenerabilă”.

Conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie, consumul mondial de energie va continua să crească în medie cu 2% pe an. Astfel, la fiecare 35 de ani, consumul de energie se va dubla. De aceea este important că sistemul educațional evoluează în pas cu realitățile în permanentă schimbare. Energia regenerabilă înseamnă viitorul planetei, iar pentru a fi competitivi, copiii au nevoie de cunoștințe și aptitudini relevante în contextul actual și în viața matură”, a declarat Aurelia Șveț.

PC: Proiectul Energie şi Biomasă
PC: Proiectul Energie şi Biomasă

Cursul opțional a fost elaborat la inițiativa Proiectului Energie și Biomasă și testat, inițial, în cele 127 de școli care au trecut la încălzire pe biomasă în perioada 2011-2014. Ulterior, inițiativei i s-au alăturat alte 370 de școli din țară și peste 21 de mii de elevi din clasele gimnaziale au studiat „Sursele de energie regenerabilă”.

Am inițiat acest curs opțional pentru că energia sustenabilă va juca un rol important, dacă nu dominant, în dezvoltarea tehnologică. Este important să oferim tinerilor oportunitatea de a obţine noi cunoştinţe în subiecte ce vizează furnizarea de energie sustenabilă, inclusiv aspectele sociale, de mediu şi tehnologice. Noile cunoştinţe îi vor face pregătiţi pentru viitoarele provocări ale dezvoltării”,  a declarat Lina Acălugăriţei, specialistă în instruiri şi dezvoltarea capacităţilor în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

PC: Proiectul Energie şi Biomasă
PC: Proiectul Energie şi Biomasă

La iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă, cursul „Surse de energie regenerabilă” a fost introdus în lista disciplinelor opționale pentru elevii din clasele a V-a – IX-a prin Ordonanța Ministerului Educației nr. 679 din 07.07.2013, iar în anul 2015, cursul a fost inclus în Curricula Națională pentru cursurile opționale de instruire.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului , implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro).

PC: Proiectul Energie şi Biomasă
PC: Proiectul Energie şi Biomasă
PC: Proiectul Energie şi Biomasă
PC: Proiectul Energie şi Biomasă

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente