Ungaria ar putea rămâne fără drept de vot în Consiliul European

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul European (PE) ar putea deveni prima instituţie UE care să ceară deschis sancţiuni vizând Ungaria pentru încălcarea normelor europene, relatează Politico, precizând că este în curs de formare o majoritate în rândul europarlamentarilor pentru sprijinirea unei rezoluţii în plenul PE, miercuri.

Oficiali din diferite blocuri ale Parlamentului au declarat că va exista o majoritate pentru susţinerea unei rezoluţii care să ceară declanşarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, în replică la decizia Ungariei de a aproba o lege controversată ce ar putea duce la închiderea Universităţii Central-Europene din Budapesta.

Articolul 7, care nu a fost invocat niciodată, ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Budapestei în Consiliul European. Moţiunea comună pentru o rezoluţie a fost înaintată de Socialişti&Democraţi, liberalii din ALDE, Verzi şi extrema-stânga. Potrivit textului S&D, actuala situaţie din Ungaria „reprezintă un risc clar de încălcare gravă a valorilor“ prevăzute în tratatele UE şi „justifică lansarea procesului Articolului 7“ din Tratatul UE.

Unii membri ai Partidului Popular European (PPE), la care este afiliată şi formaţiunea lui Viktor Orban, Fidesz, vor vota, probabil, la rândul lor textul. „Parlamentul nu poate acţiona ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic“, a explicat Franck Engel, membru PPE din Luxemburg. „Nu mai putem fi martori la alunecarea Ungariei către autoritarism“, a adăugat el.

Europarlamentarul a precizat că va vota rezoluţia pentru a exercita „presiune instituţională“ asupra Ungariei şi pentru a lansa un „dialog structural nou“. Însă grupul PPE din Legislativul european este departe de a fi unit în privinţa celui mai potrivit răspuns la acţiunile Budapestei.

La o reuniune a grupului, ce a avut loc săptămâna trecută, europarlamentarii PPE au trasat un proiect de rezoluţie mult mai blândă decât S&D, prin care cer CE să „evalueze cu atenţie situaţia din Ungaria“. Comisia Europeană a dat Ungariei termen de o lună pentru a prezenta argumente că legea educaţiei respectă normele UE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...