Locuitorii Sângerei au învins: Ministerul Mediului caută un nou amplasament pentru Centrul de gestionare a deșeurilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce mai mulți consilieri și locuitori ai orașului Sângera au organizat astăzi o conferință de presă, fiind nemulțumiți de decizia CEC, care le-a suspendat referendumul privind amplasarea unui centru de gestionare a deșeurilor în apropiere, Ministerul Mediului a renunţat la amplasarea Centrului în orașul Sângera, fiind în căutarea unui nou amplasament.

Conform Legii deșeurilor, crearea Centrului în cauză ţine de competența directă a Guvernului, care prin intermediul Ministerului Mediului, urmează să creeze o structură pentru gestionarea deşeurilor periculoase.

Potrivit Codului electoral, referendumului local nu pot fi supuse problemele de interes naţional, care ţin de competenţa Parlamentului sau Guvernului. Astfel, oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a notificat autorităţile locale din Sângera privind încălcarea prevederilor legale la adoptarea deciziilor în legătură cu inițierea referendumului local, iar CEC a dispus suspendarea procesului de organizare a referendumului, arată un comunicat emis de Ministerul Mediului.

Deși nu există impedimente legale pentru amplasarea Centrului în extravilanul orașului, Ministerul Mediului beneficiind până acum de concursul autorităților centrale și locale, în scopul evitării escaladării tensiunilor politice a renunţat la amplasarea Centrului în orașul Sângera, fiind în căutarea unui nou amplasament.

Proiectul de hotărâre de guvern definitivat nu conține nicio referință la terenul pe care urmează a fi amplasat.

Astfel, va fi fondată instituția publică „Centrul de gestionare a deșeurilor periculoase”, care va gestiona deșeurile periculoase generate de operatorii economici și consumatorii casnici de pe teritoriul Republicii Moldova, ulterior urmând a fi identificate cele mai bune locații pentru desfășurarea activităților.

„Din păcate, această inițiativă, demarată încă în anul 2013, este încă o dată victima intereselor politice înguste, contrar intereselor cetățenilor, care suferă din cauza imposibilității eliminării deșeurilor periculoase de pe teritoriul republicii”, mai spun reprezentanții Ministerului Mediului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...