Locuitorii Sângerei, nemulțumiți de deciziile autorităților: Nu își doresc „gunoiște” în localitatea lor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Locuitorii, dar și consilierii orașului Sângera, suburbie a Chișinăului, sunt nemulțumiți de faptul că, Comisia Electorală Centrală (CEC) a suspendat procesul de organizare şi desfăşurare a unui referendum local, care urma să aibă loc pe 21 mai curent, în conformitate cu o decizie anterioară a autorității electorale.

„Facem apel la CEC să ia în vedere poziția noastră și acordăm un termen de 3 zile ca să revadă această hotărâre și să aleagă o altă dată pentru ca cetățenii să se poată expune prin vot dacă doresc sau nu să aibă acest Centru în localitate”, menționează consilierul local Ion Duca în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit reprezentanților din Sângera, Centrul va prelucra 35 de grupe de deșeuri periculoase. „Peste hotare există asemenea centre, dar sunt specializate pe anumite grupe, la noi însă vor fi prelucrate toate deșeurile. Noi nu dorim să fie gunoiște. Noi și-așa avem problemele localității ”, specifică și consilierul Valeriu Popa.

Nemulțumirea locuitorilor constă și în faptul că, Centrul urmează a fi construit în apropiere de zona rezidențială și este un pericol iminent pentru populație. „Oamenii de acolo sunt în alertă și sunt gata să vândă apartamentele pe orice altceva în oraș”, spune doamna Viorica, una dintre locuitoarele orașului Sângera.

Totodată, reprezentanții localității mai sunt indignați de faptul că toată documentația s-a făcut în mare taină și că certificatul de urbanism a fost eliberat la 18 februarie 2016 fără ca măcar să fie anunțați.

Potrivit locuitorilor, un protest va fi organizat pe 20 mai, ora 10.00 în cadrul căruia își vor manifesta nemulțumirea, invitând totodată reprezentanții CEC și ai Cancelariei de Stat.

Amintim că CEC a stabilit, la începutul lunii mai, că organizarea plebiscitului va fi stopată până la încheierea unui control al Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat privind legalitatea deciziilor Consiliului orășenesc Sângera, adoptate cu privire la referendum.

În cadrul acestui referendum local, oamenii urmau să-și expună opinia vizavi de amplasarea sau nu a unui centru de gestionare a deșeurilor în apropiere de Sângera și depozitarea în extravilanul localității a „deșeurilor periculoase”.

Încă în anul trecut, Ministerul Mediului a elaborat un proiect pentru construcţia „Centrului de Gestionare a Deşeurilor Periculoase”, care urmează să fie finanțat de către Uniunea Europeană, fapt care a stârnit nemulțumirea locuitorilor din Sângera care își fac griji pentru sănătatea lor. Viitorul centru ar urma să fie construit pe o suprafaţă de peste 2 hectare, în apropiere de fosta fabrică de prelucrare a cartonului din localitate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...