"Desfăşurăm operaţiuni împotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, însă până acum nu am mai văzut un astfel de atac", a subliniat şeful Europol, oficiul european de poliţie.

El a mai spus că cel mai probabil numărul victimelor va creşte, când "oamenii se vor întoarce luni la muncă şi îşi vor deschide calculatorul".

Anchetatori şi experţi informatici internaţionali încercau duminică să îi identifice pe hackerii care s-au aflat la originea atacului informatic, ce ar putea lovi din nou în zilele următoare,

Atacul, declanşat vineri, a afectat, printre altele, spitalele britanice, constructorul de automobile francez Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universităţi din Grecia şi Italia.

Atacul este "de un nivel fără precedent" şi "va necesita o anchetă internaţională complexă pentru a-i identifica pe vinovaţi", a transmis Europol, precizând că a fost creată o echipă specială în cadrul Centrului European împotriva Criminalităţii Cibernetice pentru a ajuta la anchetă şi că aceasta va juca "un rol important".