Jens Stoltenberg speră că se va lua decizia participării NATO la coaliţia antiteroristă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a exprimat speranța că la reuniunea din 25 mai se va lua rapid o decizie privind participarea Alianței Nord-Atlantice la coaliția antiteroristă coordonată de Statele Unite care efectuează operațiuni în Siria și Irak. Stoltenberg a explicat, după întrevederea pe care a avut-o cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, că o astfel de hotărâre nu va modifica fundamental rolul Alianței Nord-Atlantice.

„NATO va continua să ofere susținere, va continua să se concentreze pe misiuni de instruire. Alianța Nord-Atlantică nu va fi implicată în operațiuni combatante”, a declarat Jens Stoltenberg, citat de site-ul agenției Associated Press.

Administrația Donald Trump intenționează să solicite participarea Alianței Nord-Atlantice la operațiunile militare împotriva rețelei teroriste Stat Islamic, în Siria, au afirmat săptămâna trecută surse citate de revista germană Der Spiegel. Ideea ar fi ca Alianța Nord-Atlantică să fie cooptată la operațiunile coaliției internaționale coordonate de SUA care efectuează operațiuni împotriva pozițiilor rețelei teroriste Stat Islamic din Siria și Irak.

Președintele SUA, Donald Trump, insistă ca Alianța Nord-Atlantică să se implice mai mult în combaterea terorismului, iar subiectul va fi discutat cu ocazia reuniunii NATO din 25 mai. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat analizarea unei propuneri de intensificare a rolului în combaterea terorismului. „Antrenarea forțelor locale, cum se întâmplă în țări precum Irakul și Afganistanul, este, în opinia mea, cea mai bună modalitate de combatere a terorismului”, a spus Stoltenberg săptămâna trecută.

Unele state NATO ar putea pune la dispoziția coaliției antiteroriste avioane de recunoaștere Awacs. „Se analizează posibilitatea intensificării misiunilor Awacs lansate din Turcia”, a adăugat Stoltenberg, excluzând posibilitatea trimiterii de efective terestre în Siria.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți. Aproximativ 60 de state participă la coaliția internațională coordonată de Statele Unite care efectuează operațiuni antiteroriste în Siria și Irak.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...