Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.05.2017

PDM este determinat să pună în aplicare reforma Guvernului și nu renunță la introducerea votului uninominal, începând cu alegerile din 2022

PDM este determinat să pună în aplicare reforma Guvernului și nu renunță la introducerea votului uninominal, începând cu alegerile din 2022

Partidul Democrat din Moldova a stabilit în ședința de astăzi a conducerii formațiunii să susțină continuarea reformei administrației centrale și a oferit Guvernului mandat politic deplin pentru implementarea acesteia în perioada imediat următoare. PDM consideră că reforma dată va duce la eficientizarea activității Guvernului, dar și la reducerea corupției și birocrației. Anunțul a fost făcut de președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în briefingul de presă de după ședință, la care s-a discutat din punct de vedere politic parcursul implementării reformei, asumate încă de anul trecut.

Președintele PDM a declarat că varianta finală agreată de partid este o reformă totală a Guvernului, dar și a agențiilor, cu renunțarea la practica partajărilor politice a funcțiilor. ”Această metodă, chiar dacă o regăsim și în multe state europene, nu este bună și nu a funcționat bine în Republica Moldova. Noi am propus aceasta acum, când s-ar părea că PDM-ului îi convine actuala formulă matematică. Cei pe care îi numim în funcții trebuie să fie în primul rând profesioniști în domeniile pe care le conduc”, a afirmat Vlad Plahotniuc, precizând că în acest  sens urmează să fie găsit un consens în Coaliție.

Președintele PDM a mai spus că în realizarea acestei reforme nu vor fi acceptate compromisuri sau jumătăți de măsură. El a subliniat că reforma Guvernului este una dintre cele mai importante, fiind în același timp și un test pentru guvernare, prin care aceasta trebuie să demonstreze cât de pregătită este să facă schimbări complexe în Republica Moldova. În același timp, liderul democrat a admis că vor fi nemulțumiri, inclusiv din partea celor care pierd accesul la resurse sau privilegii, și a avut un mesaj ferm către cei care vor încerca să blocheze această reformă. ”Dacă stăm să ne emoționăm la fiecare flashmob, în țara asta nu o să se facă nici o reformă. Suntem pregătiți pentru genul acesta de provocări. Vom respecta toate opiniile, dar deciziile le vom lua în funcție de interesul majorității cetățenilor”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Proiectul pe care merge PDM prevede că Guvernul, condus de Prim-ministru, va avea 3 vicepremieri, pornind de la prioritățile Guvernului, și 9 ministere, față de 16 existente acum. Cele 9 Ministere din Guvernul reformat se propun a fi următoarele: Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Apărării, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Sănătății și Protecției Sociale, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. De asemenea, mai multe agenții urmează să fie comasate.

Un alt subiect important discutat în ședința conducerii PDM a fost  schimbarea sistemului de vot. Astfel, Vlad Plahotniuc a anunțat că PDM nu renunță la uninominal, la promovarea dorinței oamenilor de a alege direct deputații, iar votarea în prima lectură a unui proiect de compromis - jumătate uninominal și jumătate pe liste - reprezintă doar un prim pas în schimbarea modalității de alegeri în Parlament. ”După ce în 2018 se va vota conform sistemului mixt, cetățenii vor vedea imediat beneficiile uninominalului. Sunt sigur că la alegerile din 2022 nici un politician nu le va mai putea sta în cale și să le blocheze dreptul de a-și alege direct deputații”, a declarat liderul democrat.

Vlad Plahotniuc a mai spus că PDM în continuare este în căutarea soluțiilor pentru a oferi cetățenilor posibilitatea revocării deputaților în timpul mandatului, iar pentru aceasta examinează inclusiv posibilitatea de modificare a Constituției.

Referitor la flashmob-urile unor reprezentanți ai opoziției, cum le numesc organizatorii, el a punctat că PDM respectă dreptul oricui de a-și spune opinia, inclusiv celor câteva zeci de oameni care protestează, dar a îndemnat să se țină cont și de cle peste 850 de mii de persoane care au semnat pentru schimbarea actualului sistem de vot. Totodată, președintele PDM a recomandat liderilor de opoziție ca în lupta pe care o duc împotriva cetățenilor să nu se ascundă după ”fusta unor ONG-uri pe care le-au politizat” și să-și asume deschis  faptul că nu vor să le dea oamenilor  dreptul să-și aleagă direct deputații, după ce chiar ei, în protestele din 2015, le cereau din Piața Marii Adunări Naționale să lupte pentru introducerea votului uninominal.

Despre pașii următori în ceea ce privește continuarea reformei electorale a vorbit ministrul Justiției, vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari. El a punctat că pentru lectura a doua proiectul va fi propus în discuție doar după ce va primi avizul Comisiei de la Veneția. În acest context, ministrul Justiției a spus că presiunile care se pun de unii reprezentanți ai opoziției sunt manipulatorii. ”Comisia de la Veneția va analiza proiectul în formula sa de compromis, la fel cum a mai făcut-o anterior,  și va veni cu recomandări  tehnice de îmbunătățire. Este o așteptare falsă că ei ar putea veni cu opinia asupra oportunității de a schimba sistemul electoral. Cei care se prezintă de la opoziție în mod fals pun presiuni asupra experților Comisiei și dezinformează cetățenii”, a declarat Vladimir Cebotari.

El a mai spus că, anterior, experții acestei instituții au mai examinat o inițiativă privind schimbarea sistemului electoral, iar la acea dată autoritățile au primit o serie de recomandări, de care s-a ținut cont acum, inclusiv cea privind existența unui consens politic, anunță un comunicat PDM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus