Apă potabilă de calitate pentru 30 de mii de persoane din Republica Moldova: Ce investiție au făcut bulgarii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În orașele Taraclia și Tvardița au fost inaugurate astăzi stațiile publice de distribuire a apei potabile construite cu asistența financiară a Ambasadei Bulgariei în cadrul unui proiect realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Pe lângă aceste două stații publice, dotate cu echipament modern de tratare a apei, altele cinci au fost date în exploatare în localitățile Valea Perjei, Albota de Sus, Cairaclia, Ciumai și Cealîc din raionul Taraclia.

„S-a investit în localitățile care duceau o lipsă acută de apă potabilă. Asigurarea populației cu surse sigure de apă este o prioritate stringentă pentru raionul Taraclia, deoarece sistemele de aprovizionare cu apă din raion sunt deteriorate, iar cele peste 400 de fântâni publice de care dispunem sunt cu apă de proastă calitate. Nu în zadar, în raionul Taraclia se înregistrează anual un număr alarmant de maladii gastrointestinale. Acestea sunt cauzate, în mare parte, de calitatea necorespunzătoare a apei”, a menționat Chiril Tatarlî, președintele raionului Taraclia, în cadrul evenimentului de inaugurare.

Tot cu sprijinul financiar al Ambasadei Bulgariei a fost reconstruit și acoperișul căminului Universității de Stat „Grigore Țamblac” din orașul Taraclia. Din cauza acoperișului deteriorat de câțiva ani, etajele 4 și 5 ale căminului nu mai puteau fi utilizate, motiv pentru care edificiul prevăzut cu 400 de locuri nu putea găzdui mai mult de 180 de studenți.

Ambasada Bulgariei a oferit 275.000 de euro pentru construcția și amenajarea celor 7 stații publice de distribuire a apei potabile și pentru reconstrucția acoperișului.

„Dacă am reușit să aducem apă potabilă acolo unde era cea mai mare nevoie de ea și astfel să contribuim la prevenirea cazurilor de îmbolnăvire a oamenilor din regiune, înseamnă că acest proiect și-a atins scopul și este unul de succes. Sperăm ca împreună cu PNUD să realizăm și alte proiecte care vor contribui la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova”, a spus Petar Vâlov, Ambasadorul Republicii Bulgaria în Republica Moldova.

„Aproximativ 40% din populația Republicii Moldova nu are acces la surse sigure de apă potabilă și la sanitație. Acest lucru este îngrijorător și cere eforturi imediate și coordonate pentru a soluționa problema în cauză și a asigura accesul tuturor, atât sub aspect fizic cât și economic, la apă curată și la sanitație. Acest proiect vine cu o contribuție importantă în acest sens”, a menționat Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă ONU și Reprezentantă Rezidentă PNUD în Moldova.

Taraclia este un raion din sudul Republicii Moldova, cu o populație de aproximativ 44.000 de persoane, dintre care două treimi sunt etnici bulgari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...