Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Conducerea Primăriei Chişinău a comemorat victimele deportărilor staliniste

   2827

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, alături de conducerea de vârf a statului, precum şi pretori de sector, şefi ai serviciilor şi întreprinderilor municipale, angajaţi ai Primăriei, au depus astăzi flori la Monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist, cu prilejul comemorării celor 73 de ani de la primul val al deportărilor staliniste, la care a fost supus poporul nostru, în noaptea de 12 spre 13 iunie, 1941.

Edilul capitalei a ţinut să menţioneze că este prima dată când s-au putut depune flori în Scuarul Gării, cu demnitate, în faţa unui monument cu adevărat, „după ce, timp de 25 de ani nu am avut unde să depunem flori, decât la piatra comemorativă".

Dorin Chirtoacă a precizat că acest fapt este o mândrie pentru municipalitate, totodată primarul general a ţinut să mulţumească în acest sens locuitorilor municipiului Chişinău pentru contribuţia adusă la edificarea Monumentului Deportaţilor din scuarul Gării Feroviare. „Sperăm că aşa va fi în fiecare localitate a Republicii Moldova, pentru a nu se mai repeta  niciodată ororile din timpul deportărilor", a mai spus Dorin Chirtoacă.

E de menţionat că Primăria Chişinău va acorda către data de 6 iulie, curent (când sunt comemorate victimele celui de-al doilea val al deportărilor sovietice), ajutoare materiale a câte 700 lei la 2510 persoane din municipiu - foşti deportaţi.

Potrivit datelor Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici, în noaptea dinspre 12 spre 13 iunie, 1941 au fost deportaţi în Siberia şi Kazahstan peste 22 mii 600 moldoveni. 

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău