(VIDEO) Concert versus protest: Sărbătoarea nu a împiedicat manifestanții să scandeze la Parlament

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În timp ce unii sărbătoresc ziua de 9 mai în cadrul unui concert, organizat în Piața Marii Adunări Naționale, alții protestează împotriva schimbării sistemului electoral în fața Parlamentului.

Mai mulți reprezentanți ai societății civile nu văd niciun motiv de sărbătoare și scandează lozinci în fața Executivului, cerând retragerea votului uninominal și a votului mixt din Parlament. Unul dintre protestatari a spus, mai în glumă mai în serios, că votul uninominal este „votul unui animal” și oamenii trebuie să se mobilizeze și să vină la Parlament.

Menționăm că manifestanții au stabilit că se vor aduna în fiecare seară la ora 17.00 și duminică – la ora 12.00 pentru a protesta. Nici ploaia de ieri nu i-a împiedicat pe oameni să lupte împotriva acestei forme mișelești de a acapara puterea în stat.

În același timp, în Piața Marii Adunări Naționale, zeci de mii de oameni se află la un concert, dedicat zilei de 9 mai și organizat de Partidul Democrat la care evoluează trupele „O-Zone”, „Zdob și Zdub”, interpretul Dima Bilan ș.a.

Amintim că vineri, 5 mai, în ziua în care Parlamentul a votat în prima lectură modificarea sistemului electoral în cel mixt, reprezentanții mai multor ONG-uri au semnat o declarație împotriva modului în care a fost votat proiectul de lege.

Acestea au prezentat un șir de încălcări de procedură și au atras atenția la pericolul pentru democrația din țara noastră a acestor modificări operate în lipsă de transparență. Până acum, apelul ONG-urilor către Parlament a fost semnat de 24 de organizații neguvernamentale însă lista rămâne deschisă și pentru alți doritori.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...